x

Zhala: ''Jag gick mycket i terapi''

Zhala: ''Jag gick mycket i terapi''

Som elvaåring satt Zhala Rifat på Grammisgalan och väntade på att få höra om Klas Widéns diktprojekt, som hon sjöng på, skulle vinna barnmusik-kategorin. Det gjorde det inte och det hann gå ganska många år innan Zhala var tillbaka i finrummet. Men under förra årets gala stod hon där – på scen – och framförde sin singel Prophet tillsammans med sin skivbolagsboss. En kvinna som inte riktigt är vem som helst utan världsstjärnan Robyn.

– Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Dels för möjligheten att få ut min musik mycket snabbare tack vare att jag får tillgång till det nätverk som hon har, men dels också för att hon är en sån grym person att jobba med och vara runt. Sen också för att hon är artist själv, det är skönt att ha med sig en sån person i den här branschen. Att ha med sig någon som själv är kreativ, det är grymt. Det känns bra och jag fattar att det är väldigt lyxigt.

Debutsingeln kom 2012
Redan 2012 släpptes singeln Slippin Around. Den tog sig sen in på förra årets EP Prophet, tillsammans med titelspåret och Efter Livet. Alla tre finns nu också med på självbetitlade fullängdsdebuten Zhala som har release i mars.

– Jag kommer nog alltid att växa ifrån mina saker men jag tror att om det känns rätt när jag skapar låten och det känns som att den är jag när den är klar, då följer den med mig hela tiden. För även om jag inte känner exakt så nu eller om det gått något år sedan jag skapade den har låten ändå följt med mig och utvecklat allt till där jag är idag.

Därför har det inte varit några konstigheter att allt det släppta materialet ska in på skivan. Redan när Zhala spelade in Slippin Around visste hon att den skulle vara med på debuten – en skiva som då inte fanns ens. Men en skiva som redan från början haft ett tydligt tema för sångerskan.

– Mina referenser är mycket det jag lyssnade på när jag var liten. Det är väldigt blandat, Absolut Dance-skivor och blandad popmusik men också musik från till exempel Bollywood-filmer. På något sätt har jag hela tiden tänkt att jag vill få in allt det. Mitt koncept har varit "det album jag velat göra hela mitt liv". Sen har det fått forma skivan.

Tänker på barnet i sig
Att inte sätta upp murar, utan snarare bjuda in lyssnare till sitt eget rum, sitt eget universum, är viktigt för Zhala.

– Jag gick mycket i terapi under tiden jag gjorde albumet, så jag tänkte mycket på barnet i mig. Det gäller även på scen, att fånga det transparanta och ofiltrerade, som när man sjunger i sitt vardagsrum ungefär.

När Zhala skriver musik ska varje enskild låt vara en egen helhet. Men tillsammans ska låtarna med hjälp av det visuella bli en helhet i sig. Och för att lyckas gäller det att hela tiden gå tillbaka till sig själv – för att på så sätt bestämma sig för vad som är bäst.

– Mycket i det visuella är väldigt naturligt. Jag strävar efter att bli mer och mer mig själv, att vara den person som jag är. Oberoende av vem man borde vara, vem man ska vara som artist eller kvinna. När jag kommer på mig själv i de normerna och inte trivs i dem försöker jag bryta det och hitta kärnan i vem jag är. Så allt det hänger ihop med mitt uttryck.

VEM?
Den 27-åriga sångerskan Zhala Rifat är enda sajnade akten till Robyns label Konichiwa Records. Musik har hon hållit på med sen barnsben och hon skrev sin första låt redan som tio- eller elvaåring.

– Min pappa är politiker i Kurdistan men har också vid sidan av alltid haft en stor passion och kärlek för musiken, så det känts som att det kommit naturligt för mig.

VAD?
Futuristic cosmic pop. Så beskriver hon själv sitt sound. Referenser från livet blandas och ut kommer något eget. 

– Det är pop, men det finns också en värld kring låtarna så jag tycker namnet passar bra.

VAR?
Född och uppvuxen i Stockholm men har också studerat i Los Angeles. Där spelade konstnären Makode Linde in videon till Slippin Around.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA