x

''Vi har blivit mer kompromisslösa och mörkare''

''Vi har blivit mer kompromisslösa och mörkare''

Duon Midaircondo släppte sitt senaste, och hyllade, album IV under förra veckan. En skiva som spelades in under en improviserad spelning i Grammofonstudion.
 
Hur jobbade ni fram låtarna innan inspelningstillfället? Improvisation är en stor del av era livespelningar. Var det viktigt att lämna mycket plats för improvisation/spontanitet i stunden i Grammofonstudion?
 
– Vi jobbade fram en del skisser att använda oss av, i övrigt improviserade vi helt i stunden. Det var viktigt för oss att inte bestämma för mycket för att komma så nära vårt sätt att spela live som möjligt. Vi blir som bäst när vi har den friheten.
 
Det är snart tio år sedan er debutskiva kom ut och tolv år sen ni startade. Hur ser ni på Midaircondo idag utifrån tiden som gått/jämfört med då, i början?
 
– Ända ifrån början har vi haft ett sound som fortfarande finns kvar. Det är svårt för oss att sätta fingret på vad det är men för oss är det väldigt självklart vad som är Midaircondo.
 
– Sen har vi så klart utvecklats otroligt mycket som musiker och grupp. Vi är inte lika försiktiga som i början och vi har en stor tillit till varandras impulser. Vad vi tycker är vackert har ändrats genom åren. Om vi i början blev hänförda av sköna ljud letar vi nog mer efter kontraster och sprickor i fasaden nu. Vi har blivit mer kompromisslösa och kanske mörkare. 
 
Det var nästan ett och ett halvt år sedan inspelningen gjordes. Hur kommer det sig att det tog såpass lång tid innan skivan kom (trots det "spontana" tillvägagångssättet)?
 
– Efter inspelningen hade vi över fem timmars musik att lyssna igenom och välja ut delar ifrån som skulle bli spåren till skivan. Att klippa och mixa materialet tog väldigt lång tid. För även om den är inspelad live så är det inte en klassik liveskiva. Vi ville ha livesituationens nerv men annars har vi producerat skivan på liknande sätt som våra tidigare skivor.
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA