x

IS-hotet i Uppsala: ''Bob Marley rökte mycket''

IS-hotet i Uppsala: ''Bob Marley rökte mycket''

Tidigare i veckan väckte lapparna som klistrats upp både vid kommunhuset och på en skola i Uppsala stor uppmärksamhet. De påstods vara hot från IS-sympatisörer, men det visade sig handla om bland annat Bob Marley, skriver Svenska Dagbladet.

På lapparna finns den svarta IS-flaggan med text på både arabiska och på svenska. På svenska står det bland annat att "de otrognas dagar är räknade" med en uppmaning att krossa alla som gör motstånd.

Elie Wardini som är professor på institutionen för orentaliska språk vid Stockholms universitet bekräftar för Svenska Dagbladet att den arabiska texten inte alls hänger ihop. Bland annat står det att "Musikern Bob Marley skrev [...] även om han rökte mycket från skålen."

Martin Säfström, som är studierektor vid samma institution som Elie Wardini vid Stockholms universitet säger till Svenska Dagbladet att det knappast lär ha varit någon som kan arabiska som har skrivit lapparna.

Den tidigare piratpartisten och liberale debattören Torbjörn Jerlerup skrev om översättarnas tabbar i ett blogginlägg under onsdagen.

– Det verkar ha stoppats in lite om Bob Marley och körts i Google Translate, säger Torbjörn Jerlerup till Svenska Dagbladet.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA