x

Legendarisk sångerska död

Legendarisk sångerska död

Sångerskan Lesley Gore är död. Hon slog igenom på 60-talet med låten It's My Party som blev etta på Billboard. Andra låtar som bidrog till att hennes röst blev en av 60-talests största är Judy's Turn To Cry och You Don't Own Me.

It's My Party producerades av Quincy Jones och blev även hans stora genombrott. Den här låten gav Lesley Gore första platsen på amerikanska Billboard-listan 1963.

På tisdagen avled sångerskan efter att ha varit sjuk i cancer under en tid. Hon avled på ett sjukhus i New York, 68 år gammal, skriver SVT.

– Hon var en underbar människa – omtänksam, generös, en stor feminist, en stor kvinna, en stor människa och en stor humanist, säger Lois Sasson, Gores partner, till Rollingstone.

Lesley Gores karriär var fylld av platinasäljande hitlåtar och listettor. Bland annat She's A Fool, Out Here On My Own och Maybe I Know. På senare dagar blev hon en aktiv röst när det kom till HBTQ-frågor. Det var när sångerskan blev programledare i tv-programmet In The Life som sändes på amerikanska PBS som just handlade om HBTQ-frågor.

Sångerskan var en del av den amerikanska populärkulturens tidigaste feministiska våg. Hennes singel You Don't Own Me från 1963 brukar tillsammans med till exempel Nancy Sinatras These Boots Are Made For Walking, Eartha Kitts I Want To Be Evil och Aretha Franklins Respect beskrivas vara med i den här tidiga vågen av feminism.

Lesley Gores sista inspelning var albumet Ever Since som kom 2005.

Se när Lesley Gore kör It's My Party 1965. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA