x

10 saker att älska med Sverigeaktuella Alt-J

10 saker att älska med Sverigeaktuella Alt-J

Britterna i Alt-J spelar ikväll på Münchenbryggeriet i Stockholm. Därför peppar vi lite extra med en lista på tio saker som får oss på GAFFA att älska det här bandet lite mer. 

1. An Awesome Wave
Utan debutalbumet An Awesome Wave hade nog inte Alt-J blivit så stora och välkända som bandet är nu. Därför måste den här plattan nämnas som en av anledningarna till att älska bandet.

2. Alt-J vinnare av Mercury Prize 
Det prestigefyllda brittiska musikpriset Mercury Prize som varje år korar det bästa albumet i Storbritannien och Irland. 2012 vann Alt-J med plattan An Awesome Wave. Lyssna på låten Tesselate från det kritikerrosade albumet här.

3. Grymt liveband med grym ljusshow 
Klippet som kommer nu behöver inte någon beskrivande introduktion utan bara faktumet att det kommer från när Alt-J spelade på O2 Academy Brixton. Kolla in det, du vill inte missa det här. Kommer förmodligen att se ut nåt liknande när gruppen intar ett utsålt Münchenbryggeriet i Stockholm ikväll.

4. Spelat in en låt till filmen Silver Linings Playbook 
Bandet skrev låten Buffalo till David O. Russells film Silver Linings Playbook där du kan se både Jennifer Lawrence och Bradley Cooper i huvudrollerna. Det är inte första gången bandet skriver filmmusik, låten Fitzpleasure var till exempel med som introlåten till TV-serien Weeds och med i filmen The Way Way Back.

5. Bandnamnet Alt-J har en annan betydelse om du kan det grekiska alfabetet 
Bandets namn kommer från den grekiska bokstaven Delta, Δ, som traditionellt används inom vetenskapliga försök till att indikera ändringar eller skillnader. Det uttalas Alt-J, men när du trycker alt + j på en Mac-dator får du symbolen Δ.
– Det ser bra ut, men låter ganska jobbigt, säger Gwil Sainsbury i en intervju med Consequence Of Sound. 

6. Musikvideorna är lika tjusiga som deras scenshower 
Alt-J är kända för sina tjusiga liveframträdanden, men deras musikvideor har oftast också ett ytterst tjusigt upplägg. Det går att se i musikvideon till låten Breezeblocks från debutplattan An Awesome Wave från 2012. Det här var bandets första musikvideo och gavs ut för att ackompanjera deras andra singel från debutplattan. Videon visar ett slagsmål mellan en kvinna och en man i en mörk lägenhet. Först ser vi den livlösa kvinnan, därefter händelseförloppets början.

7. Hyllad Sverigepremiär
Alt-J spelade 2012 sin första konsert i Sverige. Då var det Way Out West i Göteborg som gällde och spelningen hyllades. Vi hoppas på en stabil upprepning.

8. Alt-J's musik har hörts mer än i film och på TV
Nokia använde låten Fitzpleasure i reklamen till deras Lumia 925. Tessellate var också med i Sons Of Anarchy, i början av avsnitt 5 säsong 6. Musiken funkar liksom i alla läger.

9. Skön inställning till plugget
Grabbarna i Alt-J läste på University Of Leeds och det var där de träffades. I en intervju med Consequence Of Sound förklarar Gus Unger-Hamilton att ingen av dem skulle få jobb med det som de pluggade.
– Det var lika bra att satsa stenhårt på bandet istället, säger han. 

10. Diffusa låttexter
Låttitlar som Tesselate och Fitzpleasure är lite smått oklara. Till och med bandets medlemmar verkar i en intervju ha lite problem med att försöka förklara vad Joe Newman sjunger i sina texter. Fitzpleasure ska tydligen vara baserad på en bok, enligt Gus Unger-Hamilton.
– Tesselate är något som vi lärde oss på matten på lågstadiet, sedan verkar det som om lärarna inte tyckte att det behövdes för jag tror inte att någon annan lärde sig det efter vi gick där, säger Gwil Sainsbury i en intervju med Consequence Of Sound.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA