x

’’Resultatet av en kaotisk inspelning’’

’’Resultatet av en kaotisk inspelning’’

LÅT FÖR LÅT: The Amazing guidar oss igenom Picture You.

The Amazing består av Reine Fiske (Dungen mfl), Christoffer Gunrup (Granada), Fredrik Swahn, Alexis Benson och Moussa Fadera.

2009 släppte bandet sin debutplatta The Amazing. Två år senare kom Gentle Stream som tog dem ända till Late Night With David Letterman, 2013. Nu är bandet aktuellt med skivan Picture You.

Reine Fiske har tagit på sig uppgiften att beskriva skivans tio låtar och minnena han hade ifrån inspelningarna. Eller som han själv beskrev det.

– Minnen och halvkrystade kommentarer av en inspelning.

Lyssna gärna på skivan Picture You samtidigt som du läser om låtarna:

1. Broken
– Jo, känslan av intro-riffet kanske kan härledas en aning emot våra forna turnékompisar i Tame Impala, men det är självfallet inte medvetet, det smög sig bara in där via Christoffer. En viss Todd Rundgren-influens med andra ord. Att få vara med på turnén med Kevin Parker och de andra var ett lyckligt tillfälle för oss. Att vara support kan vara knepigt ibland, men med den här lilla turnén kändes ändå allt bra. Som ett stort fan till Kevin blev jag speciellt berörd den sista kvällen på El Ray Theatre i Los Angeles då det kändes som om bandet på riktigt slog igenom i USA.

2. Picture You
– Delvis repeterat innan inspelningen var verserna ändå lite svåra att sätta – de var lite knepiga att spika på grund av att vi helt enkelt tappade tempot och flödet. Låten faller förmodligen någonstans mellan den sofistikerade sidan av soft-rock men också med fötterna rotade i det brittiska 70-talets folkrock a'la Matthews Southern Comfort. Den andra instrumentala delen är förmodligen den bästa musikstycke Christoffer någonsin har skrivit.

3. Circles
– Som den obotliga romantiker jag är gav jag låten arbetstiteln The Kiss vilket alla tyckte var enormt lustigt naturligtvis. Eftersom jag var enormt nyförälskad (och fortfarande är det) under den här inspelningsperioden skapade detta "något i luften", åtminstone för mig. Det lilla "sticket" i mitten är faktiskt min Mellotron matad genom en phaser-pedal med massor av reverb.

4. Säker Island
– Om vi någonsin skulle spela en stor festival någonstans kunde den här vara vår anthem. Eftersom den skiljer sig en del från de andra låtarna i kraft var det förlösande att få spela in riktigt starkt. Fredrik Swahn spelar fuzz-bas genom ett band-eko och en viberato/phaser-pedal. Jag hade förslaget att tänka mer Flaming Lips med den här, så basen fick ta den riktningen. Det är på något sätt fascinerande hur en låt gjord på en akustisk gitarr med bara en enkel melodi kan växa till något så bombastiskt som den här.

5. To Keep It Going
– Egentligen den äldsta av låtarna som spelades in. Det var också den första låten som C kom fram med efter att förra albumet Gentle Stream var klart. Det var bra att spela något så löst som den här eftersom vi började bli lite trötta på de då redan äldre låtarna. Det paradoxala är då också att det här var låten vi inte lyckades få till riktigt när den väl skulle spelas in. Mellotron-arrangemanget är spelat och skapat av Fredrik Swahn.

6. Fryshusfunk
– En recension gav oss en känga för att hänvisa till all "duktig" musik som spelats på Frysen genom åren och att vi också är lite för duktiga. Så då är väl föreningen ironi och verklighet fulländad antar jag. Fryshuset var ju ett gammalt lager- och packhus i Stockholm full av replokaler och ungdomsverksamhet som kapades och användes ifrån slutet av 1970-talet fram till början av 90-talet. En plats där "alla" repade. Ja, även jag var där ett antal gånger, kanske också Christoffer. Den andra passagen av låten är något av en höjdpunkt i Amazing-resan för mig. Slut-partiet är onödigt bredbröstat på ett sätt men också härligt på ett annat. Det är inte så enkelt att göra riff faktiskt, men det här är ett bra sådant. Skuggan av Eddie Hazel i Funkadelic smög in mot slutet då gitarrpålägget skulle läggas i Swahns studio i Solna och det var helt och hållet mitt fel. Dessutom ganska tråkigt och alldeles för upprepande.

7. Tell Them You Can't Leave
– Som en del av flödet, den allmänna och ovanligt nyktra stämningen under inspelningen var nog detta ett bevis på att vi verkligen lyckades flyta med soundet och känslan av att studion var "på vår sida". Det är jobbigt när det känns tvärtemot. Den här gjordes ganska snabbt. Lisa Isaksson är kvinnan med den gyllene rösten. Hon har varit med oss vid inspelningar och ibland live sedan omkring 2009.

8. The Headless Boy
– Helt och hållet inspelad i Fredrik Swahns lilla studio i Solna. Jag kommer inte riktigt ihåg något speciellt förutom att jag tror jag spelar slide-gitarr någonstans i bakgrunden.

9. Captured Light
– Även denna är gjord i Swahns studio. Vi behövde något med lite mer hårda kanter antar jag och det här var vad som kom ut av det.

10. Winterdress
– Resultatet av en kaotisk inspelning i Kungsten Studios med Mattias Glavå, som också mixat samtliga spår till albumet i samma studio. Vid första genomspelningarna kunde jag verkligen inte förstå den här låten, på något sätt skiljer den sig enormt mycket från allt vi tidigare har gjort, men jag tycker att den växer och är på något sätt en trevlig fare-thee-well-sång och avslutning på albumet. C sjunger bättre än någonsin, och jag har faktiskt aldrig hört honom sjunga såhär innan eller efter.

Ikväll (20/2) ser du The Amazing i Växjö på Kafé Deluxe. Imorgon väntar Göteborg och Nefertiti.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA