x

Receptet bakom hitlåtarna

Receptet bakom hitlåtarna

Nu närmar sig forskare hemligheten bakom hitlåtarna, och upptäckten är inte direkt chockerande. Det visar sig nämligen i ny amerikansk-italiensk forskning att hitlåtar har fler upprepningar än de låtar som inte lyckas slå lika bra. Forskarna har undersökt Billboardlistan som visar musikförsäljningen i USA, skriver Sveriges Radio.

– Vi har troligen funnit ett av de möjliga svaren, för det finns fortfarande ingen som helt och hållet kan förklara varför en låt blir en hitlåt, men ett av låtarnas gemensamma drag är upprepning, säger professor Andrea Ordanini vid Bocconiuniversitetet i Milano.

De som ligger bakom forskningen är Andrea Ordanini och hans forskarkollegor vid Bocconiuniversitetet och kollegorna vid University Of Southern California i Los Angeles. Forskarna har funnit den här slutsatsen i ett projekt de studerar hur vi konsumerar musik.

Forskarna har gått igenom ungefär 1000 låtar, som alla legat på första plats på USA:s Billboardlista sedan starten 1958 och fram till 2012. Listettorna har jämförts med ungefär 1400 låtar som under den här perioden tog sig in på topp 90.

– Det som var vanligare i hitlåtarna än i de andra var upprepning av vissa ord och refränger. Det kommer inte gå att förklara exakt varför vissa låtar slår och andra inte, det är inte bara en fråga om vilken musik som spelas utan också i vems öron den slutligen landar, säger Andrea Ordanini till Sveriges Radio.

Se videon till Rihanna feat. Jay-Z med låten Umbrella som är fylld av upprepningar.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA