x

Se George Harrisons 7 bästa låtar

Se George Harrisons 7 bästa låtar

George Harrison föddes i Liverpool 25 februari 1943. Han var gitarrist, sångare och låtskrivare i The Beatles. 1988 valdes George Harrisson in i Rock And Roll Hall Of Fame, då för att han var medlem i The Beatles, men även 2004 för sin solokarriär.

George Harrison var bara 17 år när han tillsammans med The Beatles inledde sin musikkarriär. I början av Beatles-eran hamnade Harrison lite i skuggan av John Lennon och Paul McCartney, men han utvecklades som kompositör slutet av 60-talet. Han skrev bland annat Something och Here Comes The Sun till albumet Abbey Road. John Lennon har beskrivit Something som den absolut bästa låten på Abbey Road.

En man vid namn Michael Abram försökte knivmörda George Harrison den 30 december 1999 i Harrisons hem, men Harrison klarade sig med en punkterad lunga och andra mindre huggsår. George Harrison gick bort i strupcancer 29 november 2001.

Se sju av Harrisons bästa låtar.

Something
Låten skrevs 1968 när The Beatles höll på att spela in The White Album. Det är en av George Harrisons mest kända låtar. Frank Sinatra har kallat den för "den främsta kärlekssången under de senaste 50 åren".

Here Comes The Sun
Skrevs och gavs ut på singel 1969. Harrison skrev låten när han satt under ett träd i Eric Claptons trädgård.

While My Guitar Gently Weeps
Låten skrevs i Indien och var tänkt för akustisk gitarr. Harrison hittade frasen "gently weeps" i en bok. Det tog George Harrison 37 timmar att få fram ljudet han ville ha i låten och fick hjälp av Eric Clapton. Se den här videon när George Harrison hyllas av flera välkända namn, bland annat Prince som kommer in på slutet. 

Taxman
I den här låten kritiserar Harrison både på allvar och på skämt de höga skatterna i England. Han helgarderar sig politiskt genom att nämna både Harold Wilson och dåvarande oppositionsledaren Edward Heath i texten. Låten inleder plattan Revolver och börjar med en inräkning.

I Need You
Låten handlar om Harrisons knappt ett år gamla förhållande med Patti Boyd och The Beatles jobbade bara med låten under två dagar. Låten hamnade på albumet Help! som gavs ut 1965.

My Sweet Lord
George Harrison blev väldigt inspirerad när han vid flera tillfällen var i Indien. Kören i bakgrunden sjunger både Halleujah och Hare Krishna-mantrat.

Give Me Love (Give Me Peace On Earth)
Första låten på soloskivan Living In The Material World från 1973. Spåret var Harrisons andra att hamna i topp på den amerikanska listan, den första var My Sweet Lord.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA