x

De rappar bäst – enligt ny matematisk formel

De rappar bäst – enligt ny matematisk formel

Eric Malmi från Finland är doktorand i datautvinning vid Aalto-universitetet och han har skapat algoritmen Raplyzer som har skapat uppmärksamhet över hela världen de senaste dagarna.

– Jag lyssnar mycket på rap, samtidigt som jag i min forskning utvecklar algoritmer. Det kändes spännande att försöka kombinera det här. Många människor jag känner ser rap som en andra klassens musik. Jag ville visa att det egentligen är tekniskt, att det inte är enkelt att skapa bra rap, säger Eric Malmi till Dagens Nyheter.

För att beräkna rapparnas "rim-faktor" följer algoritmen Raplyzer en trestegsprocess. Den analyserar raptextens vokaler ord för ord och kan genom det beräkna genomsnittslängden på de matchande vokalsekvenserna.

Eric Malmi har analyserat drygt 10 000 raptexter från 94 olika artister, alla på engelska. Det här arbetet tog honom ungefär två månader. I analysen visar det sig att Wu-Tang Clans Inspectah Deck är rapparen med den högsta "rim-faktorn", Rakim hamnade tätt efter på andra plats. Överraskande nog placerar sig den finske rapparen Redrama på tredje plats.

– Många har kommenterat att Eminem inte ligger högre upp på listan, han har placeringen 39, men han uttalar ofta sina vokaler på ett annorlunda sätt än de är skrivna. Jag arbetar på en algoritm som själv ska producera raptexter. Utmaningen är inte att hitta ordföljder som rimmar bra, det är att skapa ett sammanhang. Men jag tror vi har en lösning på det snart, säger Eric Malmi till Dagens Nyheter.

Topp 20 av rapparna som rimmar bäst (av de 94 Eric Malmi gick igenom):

1. Inspectah Deck
2. Rakim
3. Redrama
4. Shai Linne
5. Earl Sweatshirt
6. AZ
7. Chief Keef
8. ASAP Rocky
9. Paleface
10. Tech N9ne
11. Kool G Rap
12. MF Doom
13. Slaughterhouse
14. Sage Francis
15. Elzhi
16. Vinnie Paz
17. R.A. The Rugged Man
18. Andy Mineo
19. Talib Kweli
20. 2 Chainz

Se Eminems video till Rap God och se om du hör vokalerna som Eric Malmi gör. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA