x

7 artister med Jesus-komplex

7 artister med Jesus-komplex

I dag är det 49 år sedan John Lennon sa i en intervju att The Beatles var mer populära än Jesus. Det var den 4 mars 1966 som han i en artikel i the London Evening Standard gick ut med citatet som skulle sätta igång ett smärre uppror.

Det var journalisten Maureen Cleave som gjorde en artikelserie på hur en Beatle lever och hennes möte med John Lennon visade sig bli kontroversiellt på så sätt att det spreds sig långt utanför London-tidningen.

– Kristendomen kommer att försvinna och minska. Jag behöver inte argumentera för det, jag har rätt och det kommer att visa sig. Vi är mer populära än Jesus nu. Jag vet inte vad som kommer att ryka först, rock'n'roll eller kristendomen. Jesus var väl okej, men hans lärljungar var dumma och alldagliga, säger John Lennon i intervjun med Maureen Cleave 4 mars 1966.

John Lennons kommentar gav inte så stort genomslag i den brittiska pressen utan det var inte förrän det amerikanska tonårsmagasinet Datebook skrev ut citaten som det fick genomslag och kokade över. Två DJ:s från Alabama, Dough Layton och Tommy Charles startade upp en Beatles-bojkott där de uppmanande folk att bränna allt de hade med The Beatles. Det här hände precis innan The Beatles påbörjade sin USA-turné.

Lyssna på dokumentären om John Lennons uttalande här.

Här är ett gäng andra artister som högst sannolikt också lider av Jesus-komplex:

1. Se när Nas låter sig korsfästas 1998 i videon till Hate Me Now feat. Puff Daddy.

2. Ol' Dirty Bastard bestämde sig 1998 för att byta namn till Big Baby Jesus och släppte några månader senare plattan Nigga Please som hade med ett porträtt där Ol' Dirty Bastard ser ut som Jesus.

3. Det tog 2Pac sju dagar, lika många dagar som det skulle ha tagit Gud att skapa jorden, att skapa albumet The Don Killuminati. Omslaget föreställer en korsfäst 2Pac.

4. Kanye West har gått ut med citatet "jag har sagt vem jag är – jag är gud". Han kallar sig till och med för Google och förklarar att om det hade skrivits en ny bibel i dag så skulle den handla om honom. Porträtterades som Jesus på omslaget till Rolling Stone 2006 och hade då släppt skivan Yeezus med en låt som har titeln I Am A God.  Se klippet med några av Kanye Wests mest galna ögonblick.

5. Jay-Z, eller J.C, alltså förkortningen av Jesus Christ har uppenbarligen Jesus-komplex. Dessutom kallar han sig ibland för Hova som kommer från Jehova ("Guds namn") och artisten har dessutom släppt plattan vid namn Magna Carta Holy Grail...

6. Michael Jackson uppträdde på 1996 års Brit Awards med låten Earth Song där han föreställde en Jesus-liknande figur klädd i helvitt med vinden i håret och omringad av söta barn. Under den här tiden var han dessutom anklagad för sexskandaler.

7. Liam Gallagher gick ut och sa under Oasis-tiden att "Oasis är det bästa bandet som finns. Vi är större och bättre än The Beatles, The Rolling Stones, The Who och The Kinks. Oasis är större än Jesus, större än rock'n'roll och större än gud".

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA