x

3 låtar som sammanfattar Kanye West

3 låtar som sammanfattar Kanye West

Kanye West tog sig till Twitter för att annonsera att hans nya album kommer att heta So Help Me God. Med tidigare singlar som Only One där han sjunger ur sin mors perspektiv, och efter den förmodligen mest introspektiva och självkritiska intervjun han någonsin har gjort, berättar han att vi kan förvänta oss ett mognare och ärligare album från världsartisten.

Lyssnar man noga på den intervjun Zane Lowe nyligen höll med honom upptäcker man att han egentligen sammanfattar det han har försökt få sagt i sin musik genom åren. Här är en överblick som kombinerar citat från tre av hans tidigare solo-album med det han sa i brittisk radio.

"They be […] saying : 'We eat pieces of shit like you for breakfast' / Huh? Y'all eat pieces of shit? What's the basis? [sic]" – Jesus Walks (College Dropout, 2004).

Kanye pratar i intervjun om ett av hans mest återkommande ämne, nämligen rasism. Denna gång kommer han dock med en insikt om vad begreppet innebär idag. "Exklusivitet är det nya n-ordet", uttrycker han. Lika orimligt som citatet från Jesus Walks är, där en rasist skulle försöka framhäva sig själv genom att kalla svarta för skit som denne kan sluka skoningslöst, lika orimligt tycker Kanye att det är att försöka visa sig som högre ställd med hjälp av exklusivitet. Man äter inte skit, säger han på sitt debutalbum, det är bara dumt. Man exkluderar inte, berättar han för Zane Lowe, då går man miste om meningsfullt samarbete och livsviktig samhörighet.

I samma andetag ber artisten dock om ursäkt för att han inte kunde ha större inflytande på priset av sin nya kollektion i samarbete med Adidas; hans ultimata ändamål med mode är tillgänglighet inte exklusivitet.

"No one man should have all that power." - Power (My Beautiful Dark Twisted Fantasy, 2010)

Om sin nya kollektion säger modeskaparen i intervjun att den – likt musiken han strävar efter att skapa – är till för att stärka och frigöra den som lyssnar och ser på honom. Till skillnad från hur han framställs i media och, som han själv erkänner, framställer sig själv ibland, så handlar det inte om hans ego. Det verkar snarare handla om att visa dem som inte har Kanyes självkänsla hur mycket starkare de skulle kunna vara. Som rapparen säger i Power så är han inte för enmansvälde, vare sig i musik eller mode; alla borde kunna bemyndigas med den makten han har.

"I'm a monster, I'm a killer. / I know I'm wrong. " - Amazing (808 & Heartbreaks, 2008)

Mer än någonsin tillåter Kanye sina fel att synas i media och i intervjun visar han att han är väl medveten om det. Lika mycket som han visste det när han sjöng på sin fjärde skiva, vet han även idag att han är ofullkomlig och att det han tycker och tänker högt inte alltid är rätt.

Han berättar att han gick in i studion för att samarbeta med Paul McCartney och att han började klaga oavbrutet om allt han var missnöjd med i livet, men att Beatles-medlemmen påminde honom om att allt inte behöver vara så dystert – de var där för att skapa musik inte för att grotta ner sig. Därför kommer det nya albumet att vara, till skillnad från hans senaste, en strävan efter något som helt enkelt är mer vackert, som han själv uttrycker det.

Med en titel som So Help Me God, en referens till eden som varje nyvald president i USA måste svära vid, lovar Kanye West att fullfölja sin vision, en vision som hittills inte har svikits för varje innovativ utgivning.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA