x

Är Håkan Hellström folkpartist?

Är Håkan Hellström folkpartist?

Låttexter är till för att tolkas och Håkan Hellströms låttexter är inget undantag. Max Sjöberg, distriktsordförande för LUF Väst, har tolkat Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg på ett helt nytt sätt. Igår skrev han en debattartikel på nyheter24 där han menade att låtar som Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg och Shoreline har folkpartistiska budskap. Därför, menar Max Sjöberg, är Håkan Hellström folkpartist och de som lyssnar på och gillar hans låtar är alltså också folkpartister.

"Hur dessa budskap har kunnat gå så många människor förbi har jag dessvärre inget svar på. Men förhoppningsvis kan denna text bidra till att ni som läser den inte gör samma misstag som tidigare Håkan- och BD-fans och tror att dom är vänster." skriver Max Sjöberg.

I klassikern Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg hittar alltså Max Sjöberg olika små budskap som han genast kopplar till sitt parti. Till exempel menar han att raden "Lillebror, bli inte som jag när du blir stor" skulle vara en uppmaning till småstäder i landet att inte göra samma misstag som har gjorts av det socialdemokratiskt styrda Göteborg. Han avslutar hela debattartikeln med raderna:

"Tydligare blir det inte. Ingen annan stad borde få behandlas så vårdslöst och brutalt av sina politiker som sossarna behandlat mitt älskade Göteborg. Och ingen borde någonsin igen anklaga svensk popmusik för att vara vänster igen."

Men nej det finns ingen definition som säger att svensk popmusik är vänster. Det handlar nog mycket om hur mottagarna väljer att tolka texterna. När de finns gömda budskap i texter som artister vill uppmärksamma så skymmer inte musikerna med det utan uppmärksammar det. Som till exempel Teaddybears nyligen gjorde.

Undrar du fortfarande om Håkan Hellström är folkpartist eller inte så kan du alltid läsa denna intervju från Nöjesguiden.  Den är från 2008 så den har några år på nacken, men Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg släpptes år 2000. Göteborgs-stjärnan berättar att miljön är en viktig fråga för honom och att han röstar på miljöpartiet men att han inte bryr sig ett skit om partipolitik. 

En låt kan tilltala så många människor och betyda så mycket olika saker beroende på vem som hör låten. Nog för att Håkan håller med om att man inte kan behandla Göteborg hur som helst. Men frågan är om pop-stjärnans tidiga låttexter som Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg hade något med hans politiska ställningstagande att göra. Vad säger du?

Här finns klassikern inklusive text:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA