x

Skivbolag släpper musik via falafelrestaurang

Skivbolag släpper musik via falafelrestaurang

Kollektivet Records håller till i Malmö och var från början en enkel lägenhet som fungerade som ett kollektiv. Nu är det istället en lägenhet full av band som dessutom har fått en idé från Seattle-baserade Sub Pop.

– Jag läste om Seattle och såg att Sub Pop hade öppnat en affär på flygplatsen. Där och då väcktes idén om att göra något liknande med Kollektivet Records i Malmö, säger Carlo Emme, som är självutnämnd Gudfader på Kollektivet Records och spelar i bandet I Am Super Ape till GAFFA.

Carlo Emme insåg ganska snabbt att Malmö inte är Seattle och att musikindustrin inte har sett så bra ut sedan 90-talet. Så han kände att det var läge att se efter nya möjligheter. Malmös P Diddy tog på sig entrepreneur-hatten och kom på en genial lösning.

– Jag fick idén när jag satt på Möllans Falafel och tänkte hur jag skulle förverkliga den här drömmen. Jag kunde inte göra det själv och ingen verkade vara villig att bygga allianser på musikscenen. Jag var tvungen att tänka utanför boxen. Och vad finns överallt i Malmö? Jo, falaflar, säger Carlo Emme.

Nu är planen att Kollektivet Records och Möllans Falafel ska samarbeta. Restaurangen ska ge ut gratis MP3-filer när de säljer mat. Satsningen kommer dra igång under fredagen och då kommer Möllans Falafels gäster att få gratis filer från Stella Lugosi och Drawing Maps.

– Vi planerar inte att sälja musik i restaurangen, men vi håller förslaget öppet till framtiden. Jag vill inte stressa fram något, det är redan en dröm som är sann. Nu får jag äta min favorit-falafel tillsammans med min favorit-musik, säger Carlo Emme.

Möllans Falafel ligger väldigt nära Kollektivet Records. Det är även där Carlo Emme bor och hans kontor är hans rum. Samer Turkie är ägaren av Möllans Falafel och han tycker att det här ska bli riktigt roligt.

– Vi är otroligt positiva till det här. Det är ju en lite annorlunda grej att göra, du får musik när du käkar en falafel, det är kul. Musiken som vi kommer ge ut är väldigt blandad också vilket är roligt, lite jazz och en hel del som låter lite old school, säger Samer Turkie till GAFFA.

Att börja samarbetet mellan skivbolaget och restaurangen var helt och hållet Carlo Emmes idé. Eftersom Möllans Falafel har ett så pass stort utbud på veganmat blev det snabbt ett ställe som skivbolagsägaren gick till när han inte hade tid att laga mat själv.

– Det här kommer bli bra tror jag, det kommer nog påverka oss som restaurang och dem som bolag väldigt positivt. Fler kommer komma till oss och käkar och får musik, säger Samer Turkie.

10 april ska Kollektivet Records släppa sitt samlingsalbum. Då kommer det bli en stor konsert och alla banden och artisterna på bolaget kommer att dela scenen på Grand i Malmö. Bandet Sista Bossen har dessutom gjort en exklusiv falafel-release genom låten Vi Tinar Om Natten som kommer se dagens ljus 10 april. 

Artister som ligger på Kollektivet Records är The Good Morning Spider, I Am Super Ape, Drawing Maps, Stella Lugosi och Sista Bossen. På lördag är det releasefest för Stella Lugosi och Drawing Maps i Stockholm.

Lyssna på Drawing Maps låt Sisters här.

 

Och Stella Lugosis låt Lovely Daughter här. 

 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA