x

”Kronofogden var efter mig så jag var tvungen”

”Kronofogden var efter mig så jag var tvungen”

Joel Alme är aktuell med sitt första album på svenska, Flykligan. Ett album som tagit emot mycket ros de senaste dagarna. Men för tre år sedan var språkbytet otänkbart.

I vår förra intervju med dig sa du att du aldrig skulle skiva en skiva på svenska, samtidigt uttryckte du att det i så fall var för att slå bredare, fanns den baktanken nu?

– Andra kanske tror att det finns en cynisk sida, att det inte gått tillräckligt bra tidigare och så byter man inriktning. Som ett företag som byter namn och logga. Så var det inte riktigt, skivans handling gjorde att det behövde göras på svenska. Dessutom tror jag inte det hänger så mycket på språk. Om jag velat gå mer kommersiellt idag tror jag det ligger mer i soundet. Med språk kommer man närmare människor, med sound kan man slå kommersiellt. Jag försöker göra det jag själv gillar och har inte någon företagstanke. Men visst vill man att det ska gå bra ekonomiskt, speciellt när man har familj. Men skulle jag ändra mig helt på grund av det skulle jag tappa lusten. Det handlar mycket om att man gjort massa grejer i sin karriär, varit med i olika program och fått en magkänsla för vad man klarar av och inte.

Du menar att det finns karriärvägar som man inte tar en gång till?

– Ja, lite så. Vid första skivan vet man inte exakt vad som gäller så man kan göra saker som man märker att man kanske inte klarar av. Jag har nog lärt mig att jag exempelvis inte skulle kunna vara med i Så Mycket Bättre där allt är väldigt artigt och man är överpositiv mot allting. Det funkar inte riktigt för mig … och efter nästa skiva så intervjuar du mig igen och då har jag såklart varit med där bara för det …

Då har du varit den där friska fläkten som sagt exakt vad du tyckt …

– Haha, ja precis. "Kronofogden var efter mig så jag var tvungen."

 

Läsa hela vår intervju med Joel Alme mars-numret som finns ute nu!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA