x

''Man måste bestämma sig varje dag för att inte vara rasist, inte vara sexist''

''Man måste bestämma sig varje dag för att inte vara rasist, inte vara sexist''

 

This machine kills fascists. Redan 1941 skrev USA:s evige protestsångare Woody Guthrie in de där fyra orden på sin gitarr. Trots att han använde sig av en vanlig markeringspenna är det betydligt mer historiskt korrekt att säga att han ristade in dem. Många är de stränginstrument som sedan dess har armerats med samma fras.

För att förstå den böljande organism som är musikvärlden så måste vi oavbrutet titta åt det samhälle den är en reflektion av. Idag äter sig högerextremismen återigen längre och längre in i Europas själva benmärg. Och dagens protestsångare må uppträda i en helt annan skepnad till både form och uttryck, men vad de säger är samma sak. Vad de vill påminna oss om är exakt lika viktigt.

– Jag har ett starkt minne från när jag var typ 13 bast, säger Jonathan Johansson, när min mamma rusar in i mitt pojkrum, tar min Ultima Thule- skiva och knäcker den på mitten. De där konflikterna, de som Malmö har kommit att på sitt vis förkroppsliga, de sitter kvar i mig. Det här att man måste bestämma sig varje dag för att inte vara rasist, inte vara sexist, och det är också delvis vad jag försöker förmedla med denna platta. Det är också ett slags statement, mitt sätt att ta avstånd från de fascistoida strömningar som vibrerar genom Europa.

Termen Lebensraum, som Jonathan Johanssons platta är döpt efter, betyder ungefär "Livsrum", myntades av Friedrich Razel, och kom så småningom att annekteras av Hitler samt göras till en grundbult inom den nazistiska ideologin. De som till naturen var starkare hade enligt denna devis rätt till mer mark, livsrum. Varför döpa verket till något sådant?

– För att plattan handlar om rörelsefrihet, pyrande fascism och om Europa. Vems livsrum? Och många karaktärer på plattan flyr sina länder och hemstäder, tar sig rätten att förflytta sig som de vill, världen är deras Lebensraum. Hitler fick typ rätt, den rena vita ariska rasen gör som den vill, de andra … well.

Läs hela intervjun med albumaktuelle Jonathan Johansson i GAFFAs marsnummer som finns ute nu.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA