x

Lämnar världsstjärnorna Spotify för Jay Z?

Lämnar världsstjärnorna Spotify för Jay Z?

Jay-Z har köpt streamingtjänsten Tidal och under morgonen har ett stort antal artister valt att visa sitt stöd för Spotifys nya konkurrent. Det har artister gjort genom att byta ut sina profilbilder mot en turkos sådan och använt hashtaggen TIDALforALL, bland artister som gjort detta finns Nicki Minaj och Coldplay. Vad det innebär i förlängningen är oklart. Men i samband med att Coldplay bytte profilbild uppdaterade de sin Facebook-status med "If you want to join us in something exciting, please turn your profile blue". Tidal har redan etablerat sig i ett 30-tal länder och lanseras i Sverige under dagen.

I helgen spekulerades det i att några världsstjärnor var på väg att lämna Spotify för att stötta Tidal, som satsar på bättre ljudkvalité och ersättning, enligt techsajten Breakit. Bland världsartisterna som skulle lämna Spotify fanns exempelvis Madonna, Kanye West och Daft Punk. Det verkar dock inte som att artisterna överger Spotfiy helt, utan snarare att de kommer ge Tidal förtur till nya verk. Enligt Breakit handlar det omt att Tidal skulle få tillgång till album i samband med att de släpps, medan andra streamingstjänster, som Spotify, skulle få vänta. Hur länge är dock oklart. 

Tidigare i år valde Spoifys grundare att svara på ersättningskritik efter ett bråk med Taylor Swift via ett öppet brev.

– I vår nuvarande storlek så är utbetalningarna till en toppartisk som Taylor Swift, innan hon drog tillbaka sin musikkatalog, på väg mot över sex miljoner dollar om året, motsvarar 47 miljoner svenska kronor, och det ökar bara. Vi förväntar oss att den siffran dubblas på ett år. Hur man än ser det så är en sak säker, vi betalar ut enorma summor pengar till skivbolag och förlag för vidare distribution till artister och låtskrivare och betydligt mer än andra streamingtjänster.

För att svara på Tidals framfart har Spotifys PR-ansvarige i Europa, Malin Cumzelius, sagt följande i en intervju med Svenska Dagbladets Näringsliv:

– Vi har haft de senaste albumen från Kanye West och Madonna tillgängliga. Vi har fortfarande resten av deras kataloger på tjänsten, så att du enkelt kan se att de här bortfallen från tjänsten är mycket begränsade.

I ett mail till GAFFA ber Spotifys Malin Cumzelius oss att publicera hela det statement som även publicerats på Breakit, vilket vi givetvis gör.

"Vi vill erbjuda all världens musik på vår tjänst, men det har varit sporadiska begränsningar på Spotify ända sedan tjänsten skapades. Vi vet av erfarenhet att dessa saker händer, de kommer och går, och vi fortsätter att växa exponentiellt genom att leverera en bra produkt för våra användare och artisterna som de älskar".

Artikeln uppdaterades 15:45 efter att ny information inkommit.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA