x

LISTA: Ägg, godis och påskhare

LISTA: Ägg, godis och påskhare

Landets villaområden kryllar av barn utklädda till påskharar, påskkärringar eller ja, vad som helst som ska vara "påskigt". Vi på GAFFA har hittat nio låtar och klipp som kan tolkas som lite påskiga med godis, ägg och harar inblandade.

I Am The Walrus med The Beatles

Låten är skriven av John Lennon och spelades in 1967. Den gavs ut som B-sida till singeln Hello Goodbye. I Am The Walrus var även med i Beatlesfilmen Magical Mystery Tour. Spåret anses vara en av The Beatles mest experimentella verk från den psykedeliska perioden och även för att John Lennon använde sig av så mycket ordlekar i låten. Den har en liten påsk-känsla över sig när The Beatles sjunger att de är ägg-män. Se videon här.

Rabbit Heart (Raise It Up) med Florence + The Machine
Tredje singeln från bandets debutskiva Lungs som kom ut 2009. I videon till låten dansar Florence Welch som en kanin och det blir ett matkrig med ett grishuvud. Se videon här.

The Easter Parade med Emmy The Great
Emma-Lee Moss
som Emmy The Great egentligen heter gav ut den här videon redan 2007. Hon föddes i Hong Kong, men kom till London som tolvåring. En låt med det här namnet känns passande för en lista som den här. Se videon till The Easter Parade här.

Red Rabbits med The Shins
Låten är med på bandets tredje platta Wincing The Night Away som gavs ut 2007. Lite plinkande piano och en låt som handlar om röda kaniner, fint. Lyssna på låten nedanför.

Clint Eastwood med Gorillaz
Gorillaz första singel från debutplattan Gorillaz. Låten heter Clint Eastwood eftersom att ett ovanligt instrument som spelas i bakgrunden av låten är samma instrument som spelas i Clint Eastwoods film För En Handfull Dollar. Varför i vår påsklista? Lite långsökt, men jag tänkte på efternamnet, att det är väldigt nära easter … Ja, den var jobbig, men se videon här. 

 

Flightless Bird, American Mouth med Iron & Wine
Iron & Wine är Samuel Beam och han är en amerikansk singer-songwriter som har gett ut fem studioalbum. Den här låten är från hans platta The Shepherd's Dog från 2007. Fåglar kläcker ägg, ägg äter en på påsken. Lyssna på låten nedanför.

White Rabbit med Jefferson Airplane
Låten är skriven av sångerskan Grace Slick och finns med på Jefferson Airplanes skiva Surrealistic Pillow från 1967. Den är inspirerad av Lewis Carolls bok Alice I Underlandet. White Rabbit var en av de första låtarna under 60-talet att smyga med en drogrelaterad text och ändå spelas i radio utan att vara censurerad. Ännu en låt om en kanin, men den här är lite mer psykedelisk än de vanliga kaninerna. Se videon nedan.

 

I'd Rather Go Blind med Chicken Shack
Låten är skriven av Ellington Jordan och först inspelad av Etta James 1967, men den här versionen med det här bandet påstås vara bra under påskledigheten. Här hör vi en Christine McVie innan hon blev McVie, alltså Christine Perfect som hon då hette, innan hon gifte sig med Fleetwood Macs John McVie. Lyssna på låten nedanför.

 

Animal med Miike Snow
Passande inför påsk med en kanin på omslaget. Den här låten spelades för fullt under 2009 både i Storbritannien och i Sverige. Animal kommer från det svensk-amerikanska bandets debutalbum Miike Snow. Se videon här.

Och glad påsk på er!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA