x

Kokain och tårar: Claptons fem största stunder

Kokain och tårar: Claptons fem största stunder

Idag fyller den brittiske gitarrguden 70 år. Så i födelsedagsbarnets ära presenterar vi här en lista på det mest minnesvärda låtarna som ikonen spelat in. Utvalda ur den enorma katalog som är Eric Clapton. Lyssna gärna samtidigt på låtarna nedanför.

1. Layla (från Layla & Other Assorted Love Songs, 1970)
Har man en gång hört det glödheta riffet från denna tidiga Clapton-klassikern, glömmer man det aldrig. Låten var titelspåret på artistens enda album med gruppen Derek & The Dominoes, som släpptes några månader efter sitt egna självbetitlade soloalbum. 1992 kom en omgjord akustisk version av låten på succéalbumet Unplugged.

2. I Shot The Sheriff (från 461 Ocean Boulevard, 1974)
Clapton har alltid varit djupt rotad i bluestraditionen och har aldrig gjort någon hemlighet av att han influerats av Robert Johnson och Howlin Wolf. Clapton har också haft äran att föra reggaemusiken in i västlig mainstream – och hans fina version av Bob Marleys kriminaldrama I Shot The Sheriff är bara en av flera reggaelåtar från Claptons gyllene år i mitten av 70-talet.

3. Wonderful Tonight (från Slowhand, 1977)
Slowhand anses av många vara ett mästerverk. Ett exempel på den oerhört starka låtlistan är denna låt som är ett värkande kärleksbrev till en vän och kollega, George Harrisons dåvarande fru, Pattie Boyd. Boyd skilde sig från Harrison 1977 – och gifte sig med Clapton två år senare.

4. Cocaine (från Slowhand, 1977)
Ett annat oförglömligt Slowhand-spår – skrivet av Claptons viktiga inspiratör och vän J.J. Cale. Clapton har haft framgång med flera av Cales låtar. Tillsammans spelade de in albumet The Road To Escondido (2006), några år före Cales död 2013.

5. Tears In Heaven (från Unplugged, 1992)
Clapton gjorde en massiv comeback med sitt akustiska livealbum Unplugged. Albumet presenterade en rad överlägsna versioner av klassiska blueslåtar, en ny version av Layla – och den hjärtskärande Tears In Heaven. "Would you know my name / If I saw you in heaven?", sjunger Clapton till sin avlidne son Conor, som mindre än ett år tidigare dött efter att ha tragiskt fallit från ett fönster uppe i en skyskrapa i New York. Conor blev 4 år gammal. Rysande starkt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE NYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA