x

Agnetha Fältskogs 5 finaste duetter

Agnetha Fältskogs 5 finaste duetter

GAFFA reser sig upp och hurrar för den nyblivna 65-åringen. Gratulerar Agnetha Fältskog! Och hoppas att du får en härlig och lugn pension, och för guds skull håll dig inte helt borta från en inspelningsstudio.

Det är få artister som kan mäta sig med de framgångar Agnetha haft, framför allt med ABBA, men även i sin solokarriär. Ibland kan det vara bra att bli påmind om att ABBA sålt nästan 400 miljoner album världen över.

Genom åren har många stjärnor ställt sig i kö för att få chansen att duettera med Agnetha Fältskog. Vi vill hylla dig på vårt egna sätt (med en lista såklart), vi levererar därför på din födelsedag 5 april, dina fem finaste duetter:

5. Never Again med Tomas Ledin
Två av Sveriges absolut största artister fann varandra på tidigt 1980-tal. Tomas, då en fräsch 30-åring, hade tidigare samma år (1982) släppt singeln Sommaren Är Kort och hade Sverige för sina fötter. Med väldigt mycket feeling och närvaro sjunger de om att lämna den man älskar för att sedan aldrig ses igen. Typ. Fint är det hur som helst. Låten tog sig in på topp tio-listorna i Sverige, Norge – och Belgien, såklart.

4. I Wasn't The One (Who Said Goodbye) med Peter Cetera
1987 gick Agnetha in i studion för ett samarbete med Chicago-sångaren Peter Cetera, som producerade den såsiga och fullständigt underbara 80-talsballaden. Att låten egentligen bara släpptes i Amerika, samt att hon vägrade göra promotion för albumet i Tysk TV, gör bara spåret än mer intressant. Synd att Peter Cetera dessutom verkar försovit sig dagen för videoinspelningen. Men vad gör det när man sjunger som en gud.

3. I Should Have Followed You Home med Gary Barlow
När Agnetha 2013 släppte sitt senaste engelskspråkiga album, A, skrev den före detta pojkbandsstjärnan Gary Barlow en låt till skivan tillsammans med Jörgen Elofsson. I sökandet efter den perfekta duettpartnern hittade man rätt förvånansvärt fort. Det visade sig att den gamla Take That-hitten, Back For Good, spelades frekvent hemma hos Fältskog. När BBC höll i välgörenhetskonsert (Children In Need Rocks 2013), passade paret på att sjunga låten ihop. Det var för övrigt Agnetha Fältskogs första live-framträdande på 25 år.

2. The Way You Are med Ola Håkansson
"Ola Håkansson vem är det?", undrar säkert någon. Desto fler känner till Ola And The Janglers. Bandet var ett av 60-talets största popband och Håkansson var första sångare. Ola skulle ha fler band även efter detta, däribland bandet med det matiga namnet: Ola, Frukt Och Flingor. Tillslut befann han sig intill Agnetha Fältskog i en duett han själv skrivit. Singeln användes för att marknadsföra Faluns ansökan om olympiska vinterspelen 1992. Agnetha och Ola kunde tyvärr inte ordna något OS, men väl en etta på svenska singellistan.

1. En Sommar Med Dig med Ingvar Fältskog
Kanske den finaste duetten av dem alla. Det är den 7 juni och året är 1985. Agnetha är inbjuden som den 50:e gästen i TV-programmet Gäst Hos Hagge och får i ett segment ställa sig och skala lök samtidigt som hon sjunger på Jag Skulle Äga Miljoner Om Tårar Var Guld. När de båda tillslut har satt sig för att samtala så kallar Hagge Geigert (med den märkliga hatten) in Agnetha Fältskogs pappa för att sjunga en låt i studion. Agnetha verkar först inte riktigt förstå eller tro på det Hagge just sagt, och tycks bli lite chockad när Ingvar Fältskog kliver in sjungades på En Sommar Med Dig. Vackert och lite söt är det ändå när far och dotter stämmer upp till sång.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA