x

DEBATT: ''Mr Cool skulle våldtas, på allvar''

DEBATT: ''Mr Cool skulle våldtas, på allvar''

Björn Carlsson, 27, också känd under artistnamnet Grizzly, är en musiker och battlerappare från Malmö och har varit verksam på scenen i snart tio år. Här är hans öppna brev och inlägg angående Mr Cool:

"Min vän Anton är komiker och han har i många år spelat en karaktär som kallas Mr Cool. Den här karaktären har figurerat i låtar, i videosketcher, i skriven text och inom battlerap. Karaktären kännetecknas av en hejdlös, överdriven och medvetet provocerande satir som sparkar och slår vilt omkring sig. Mot allt. Mot alla. Under åren som har gått har karaktären, och i förlängningen även Anton, fått en betydande skara fans som älskar att underhållas av den krassa humorn. Jag är en av dem. Detta har gjort att han nu kunnat ta steget vidare till standup comedy, där han är en av Sveriges mest lovande komiker och till radiohumor där hans program Specialisterna gått två säsonger på P3.

När Mr Cool i början av månaden bekräftades som en av akterna vid sommarens Emmabodafestival lät inte reaktionerna vänta på sig. Moralpaniken spirade och festivalen anklagades för att boka en sexistisk och rasistisk artist. Twitterfeministerna gick i taket och trakasserierna stod som spön i backen.

En fullkomligt befängd situation hade uppstått. Det inleddes en häxjakt på en komiker vars karaktär upprörde folk till den milda grad att hot och trakasserier sågs som något som var okej. Dubbelmoralen visste inga gränser när folk gick till attack på precis samma sätt som det de var upprörda på med en stor och betydande skillnad, de gjorde det på allvar. Detta var inte skämt, det var inte satir, det var inte humor, det var allvar. Mr Cool skulle våldtas, på allvar. Mr Cool skulle misshandlas, på allvar. Mr Cool skulle dödas, på allvar.

När jag ifrågasatte detta beteende och situationen som uppstod fick jag höra att det är såna som mig som gör att alla män är del av en våldtäktskultur. Såna som jag. Såna som förlorade oskulden när de var 18 år och sedan nio år senare, vid 27 års ålder för första gången hade sex utanför ramarna av ett förhållande. Såna som jag. Såna som en gång gick hem med en vän och sov med henne när hon var så full att hon inte kunde ta hand om sig själv. Dagen efter mindes hon inte att vi sovit ihop och trots att vi inte hade sex gav det faktumet mig sån ångest att jag nästan bröt ihop. Såna som jag. 
För att jag uppskattar satir och humor, för att jag är trygg i mig själv och inte blir kränkt av underhållning och för att jag tog ställning mot en häxjakt är det såna som jag.

Är det såna som jag som gör att folk konstruerat och diskuterar begreppet våldtäktskultur är jag den första att säga att all min respekt för det begreppet har gått förlorad. Och sluta prata om män som en grupp, det är lika sjukt som att prata om invandrare som en grupp. F! och feministerna har precis samma inneboende problematik som SD och rasisterna. Vansinniga generaliseringar, en uppskruvad vi-och-dom-retorik och en fruktansvärd massa idioter i sina led.

Detta började i något och slutade i något annat men ändå inte. Jag är vänster, jag har alltid varit vänster och jag har alltid varit röd. Jag tror på socialism och det kommer jag alltid att göra. Men en vän till mig formulerade det väl häromdagen när han sa att sociala medier är anledningen till att vänstern dött i Sverige. Massa desillusionerade rikemansbarn som för låtsaskamper för ryggdunkningar. De skulle dock aldrig ta en kamp för någonting som sticker lite i ögat, rätt eller fel.

Denna gången vann de, PK-maffian och Twitterfeministerna. Anton ställde in Mr Cools spelning på Emmabodafestivalen och trakasserierna och hoten fick önskad effekt. Det är alltid obehagligt när hot och trakasserier får en sån betydande roll i något men det är ännu obehagligare när folk tycker att det är helt okej."

/Björn Carlsson

Läs om den uppmärksammade Emmaboda-bokningen Mr Cool, som under gårdagen ställde in sin spelning på grund av massivt motstånd.

LÄS OCKSÅ: 3 år gammal pedofil-låt uppmärksammas på nytt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA