x

DEBATT: ''Texterna reproducerar våldtäktskultur, kvinnohat, rasism''

DEBATT: ''Texterna reproducerar våldtäktskultur, kvinnohat, rasism''

Jenny Stjernström är en av personerna som låg bakom Facebook-gruppen "Avboka den sexistiska och rasistiska rapparen" som startades för att få Emmabodafestivalen att avboka rapparen Mr Cool. Läs hennes debattinlägg angående bokningen och de som står vid Mr Cools sida.

"När jag den första april såg att Emmabodas nya bokning var Mr Cool tänkte jag inte mer på det. Det var först när jag via Twitter såg vad texterna, som den karaktären skulle framföra, handlar om. Då önskade jag att bokningen var ett aprilskämt.

Texterna handlar om att våldta, misshandla och att förtrycka kvinnor.
Texterna handlar om att våldta barn.
Texterna handlar om att göra en kvinna gravid och sedan tvinga henne att äta upp fostret. 

TRIGGERVARNING

"Och när jag våldtog dig var det bara på flipp. Och jag ångrade mig direkt efteråt, för fan och dagarna gick. Så du måste släppa det och inte ha det som en hållhake. Hade du bara gått med på det så hade du för fan inte ens blivit våldtagen. Och du ska veta att jag gör dom sakerna jag gör för att jag älskar dig så mycket att jag hatar dig, dö."

"Jag hatar dig din jävla hora jag ska kniva dig, slänga din döda kropp över mig så du kan rida mig. spruta i din döda fitta. Köra in bladet i din röv och vricka så du börjar blöda, fitta. Och det där är inte ljudet av en motorsåg, jag är från Psykopoatien så detta är mitt modersmål. Ska köra in sågen i underlivet på dig, under tiden ska jag skära upp din röv och stoppa in en hundring i den som en symbol för den hora du är ... Ditt jävla luder, du kan sluta skrika för jag har gud på min sida. Han uppenbara sig härom natten, titta på mig och sa att jag skulle döda det där jävla fnasket. Jag skulle klippa av dina blygläppar och äta upp dom. Hitta alla dina fel och stå framför dig och räkna upp dom. göra dig gravid, göra en abort, tvinga dig att äta fostret och säga att det är gott." 

I konstellationen Dubbel Trubbel där samma man bakom Mr Cool medverkar hittas textrader som:

"Jag har en dotter och hon är typ nästan elva och skön att knulla ni kan testa själva, jag brukar runka och spruta henne i munnen och fista henne, jag kör typ först in tummen i fittan på henne sen resten av näven och spottar och slår henne i ansiktet även om hon gråter, sen låter jag henne suga av mig och sen efteråt så brukar hon få en tjuga av mig."

"En peddo på bas, en hora på både falsettsång och min kuk och en neger på bongo från Kongo där man bland annat äter människor."

Efter att ha läst igenom flera sångtexter satt jag med flera klumpar i magen, alldeles rödgråten och förstod inte hur någon för något ändamål kunde klara av, eller ens komma på dessa ord och handlingar. Jag fick nog och skapade tillsammans med en annan en grupp på Facebook för att försöka få stopp på bokningen.

Vi båda hade planerat att åka till Emmabodafestivalen men som festivalbesökare kunde vi helt enkelt inte tolerera detta, att våra pengar skulle gå till en bokning som yttrar sig om hur en vill döda oss kvinnor. Detta handlar alltså inte om vem Anton Magnusson är utan att vi är emot att han ska få framföra sina texter på en musikfestival bland besökare som skulle känna sig otrygga – oavsett om det är på skämt eller inte.

Gruppen växte efter en delning i en annan grupp, en gilla-sida och en namninsamling startades några timmar efteråt. I samband med att fler gillade sidan, fler blev medlemmar och notisfönstret uppdaterades, varje sekund fick vi även mycket kritik. Kritiken kom både på sidan, i gruppen och privat. Människor som inte hörde hemma i vår grupp kände sig tvungna att försvara Mr Cool, vissa med en vänlig ton och andra med härskartekniker där de kallade oss för "omogna" och "moralhoror". De försvarade rapparen med att säga att "ingen vettig person kan väl tro att det är på allvar" men använder sig själva av vidriga, förminskande och förtryckande kommentarer på allvar. Tanken med sidan var inte att det skulle vara forum för debatt. Sidan och gruppen hade ett syfte och det var att visa att en är emot bokningen – inte för att skapa debatt och förtrycka oss ännu mer. 

En överlägsen majoritet av dessa människor, som vissa av dem dessutom låtsades ha samma åsikt som oss, var att de var män som dyrkar Mr Cool. De mest förekommande argumenten har varit att det är humor, det är satir och det är inte på riktigt. Men det som dessa inte riktigt förstår är att oavsett om det är en plojakt eller "bara" på skämt så är texterna i sig fortfarande lika hemska. Oavsett om personen bakom karaktärens tanke med det hela är att skriva ner de mest hemska och tabu som han kan komma på, för att visa hur absurt det är, är det inte okej. Genom att framföra dessa låttexter reproduceras en våldtäktskultur, ett kvinnohat, rasism och en syn om att alla människor inte är lika mycket värda. 

Det har även varit viktigt för dem som är för bokningen, vi kan kalla dem fans, att förklara för oss vad mannen bakom karaktären gör till vardags, vem han är och vad han har gjort tidigare. De hyllar honom och berättar för oss att han är en komiker som sysslar med sjuk humor. Det är helt irrelevant vem människan bakom är, det handlar om att han har skapat en karaktär som skulle framföra dessa texter på en musikfestival.

Personligen kan jag inte riktigt förstå hur människor kan tycka att det är roligt men jag kan inte bedöma vad som är humor eller inte för någon annan. Om de betalat och valt själva för att se honom, är det helt upp till dem. I det här fallet däremot, på en musikfestival, som dessvärre är tydligt mansdominerat med flera band, har inte vi, som inte vill se eller komma i kontakt med den musiken, något val. Vi kommer att stöta på musiken i olika camp och vistas bland alla hans fans. Samtidigt med vetskapen om att arrangörerna själva fortfarande stödjer denna spelning. 

Därför var det inte med full glädje som jag såg att bokningen var inställd, då det var han själv som ställde in den. Vi lyckades med vad vi ville men det blev fel ändå. Emmaboda stödjer fortfarande bokningen och arrangörerna har från början haft svårt att bemöta vår kritik på deras Facebooksida. Det var även mycket därför som vi kände oss manade att starta gruppen. De har tagit bort inlägg och använt svar som att "alla låtar behöver inte handla om kärlek". Sedan tidigare har dock Emmaboda förekommit en del i media om att de inte bryr sig om att boka jämställt utan bokar vad de vill. Festivalen själv har kallat oss för lättkränkta men vilka är det egentligen som är lättkränkta?

Den senaste kritiken från de så kallade fansen har handlat om att det är synd om Mr Cool och att vi borde skämmas men vad har vi att skämmas för? Istället för att knipa igen och låta de kränkta männen vara så ville vi göra skillnad."

/Jenny Stjernström

Läs om den uppmärksammade Emmaboda-bokningen Mr Cool, som under gårdagen ställde in sin spelning på grund av massivt motstånd.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA