x

"Ökade klassklyftor, nermonterad välfärd, försvagad demokrati"

"Ökade klassklyftor, nermonterad välfärd, försvagad demokrati"

I lördags fick Mikael Wiehe ta emot Lenin-priset. Priset delas ut i Jan Myrdals namn och skall tilldelas en "författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition", och i år blev det alltså Wiehe.

I samband med detta har musikern skrivit ett längre uppmärksammat inlägg på sin Facebook-sida där han beskriver en allt mer ogästvänlig samtid, och tar upp ett antal exempel på vad han anser vara problematiskt. Han skriver bland annat:

"Ett problem för nyliberalerna är att den vänster som man så hårdhänt och högljutt angriper också är den vänster som starkast står emot den växande högerextremismen. I Expressen uttryckte Britta Svensson dilemmat mycket tydligt när hon på demonstration i Kärrtorp "inte alls, som jag trott, var på en antinazistisk demonstration, utan på ett vänstermöte med extrema inslag". Man vill vara antinazist men inte tillsammans med vänstern. Man vill äta upp kakan och ha den kvar. Vad man i stället riskerar är att spola ut barnet med badvattnet."

Läs hela inlägget här.

Lenin-priset har tidigare tilldelats bland andra Roy Andersson, Maj Sjöwall och Jan Guillou.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA