x

’’Inte så svårt att få till en jämställd festival’’

’’Inte så svårt att få till en jämställd festival’’

25 april är det dags för Sveriges numera mest jämställda festival. Det är Gamlestaden Jazzfestival som går av stapeln i Göteborg. Det är i dagsläget den festivalen med flest kvinnliga huvudakter. 55 procent av akterna på årets festival är kvinnliga.

– Det är inte så himla svårt att få till en jämställd festival, det är bara att boka bra musik, säger Maria Rylander som är en av initiativtagarna till Gamlestaden Jazzfestival till GAFFA.

Gamlestaden Jazzfestival har en hel organisation bakom sig som alla tänker jämställdhet. Att festivalen är jämställd var alltså ingen utstuderad plan, utan det föll sig mer naturligt för organisatörerna.

– Det finns en medvetenhet i vårt arbete. Vi är måna om jämställdhet hela organisationen igenom. Vi stötte inte heller på några som helst problem på vägen, förutom att det finns så mycket mer vi hade velat boka, säger Maria Rylander.

Det är tillsammans med Eric Arellano, som också är initiativtagare till festivalen, som Maria Rylander har fått igång den här jazzfesten. Årets festival kommer inte bara att bjuda på stora huvudakter, utan klubbar runt om i Göteborg har även de bokat in band och artister som spelar som en del av festivalen.

– Det blir ett nytt ställe varje dag och det var klubbarna som bjöd in oss, tidigare är det även vi som har bokat klubbarna. Därför fick de också frihet att boka vad de vill ha på respektive klubb och det blev även det jämställt vilket är jättekul, säger Maria Rylander.

Festivalen arrangeras på olika platser i Göteborg 25 april till 2 maj bland annat Nefertiti, Viktors Kaffe och Oceanen kommer att ta del av festivalen. Några av artisterna som kommer att spela på festivalen är New York-bandet Snarky Puppy, Rigmor Gustafsson & Bohuslän Big Band, Soil Collectors och Anna Lundqvist Quartet.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA