x

Hör svensk rap om älgjakt – från 1987

Hör svensk rap om älgjakt – från 1987

De flesta vet inte om att den svenska hiphoppen tog sin början långt innan både Latin Kings och Just D. I Dalarna. Det var en decemberdag i slutet av 80-talet i Långshyttan som två tonårskillar satt och spelade synth som tidsfördriv. I det pojkrummet fanns Johan Bobäck, som numera är känd i musikvärlden som Kermit, och Dan Edström som är journalist på Expressen.

Där satt de och lekte med låten No Sleep 'Til Brooklyn av gruppen Beastie Boys när de upptäckte att låtens hårdrocksriff lät bra på synthen istället. Till riffet hittade Dan på en rap; om älgjakt. Enligt populärkultur-bloggen Extra Allt ska idén till rappen ha kommit från en "gammal revysnubbe" som brukade ringa in till Radio Dalarna och berätta gamla historier om älgar och hembränt.

– Först spelade vi in all musik live, med trummaskin och några gamla samplers vi hade. Sedan la vi på rappen efteråt. Allt gjordes på Johans dubbeldäckare, säger Dan Ekström till GAFFA så här 28 år efteråt.

Och så var Dala Rapping Force uppfunnet.

När låten Älgjakten var klar skickade killarna in den till lokala Radio Dalarna, som sändes i Falun och Borlänge. Låten klättrade upp till en andraplats på listan, som då röstades fram av elever i högstadiet och toppades av ingen mindre än She's Like The Wind med Patrick Swayze från Dirty Dancing. Efteråt ringde folk in till programmet och frågade var de kunde köpa låten. Men samtalen kom inte ifrån Långshyttan.

– Eftersom radioprogrammet varken gick att höra i Långshyttan där vi bodde eller i Hedemora där vi gick i skolan så hade folk runt omkring oss inte så bra koll på att vi hade en lokal hit, liksom, säger Dan Ekström.

Dala Rapping Force nästa låt hette Turistjakten. Sammanlagt blev karriären fyra låtar och en livespelning lång.

– Vi skulle spela med vårt andra band i Folkets Park i Hedemora, och kom på väldigt sent att vi skulle köra Älgjakten live som förband. Det var väldigt improviserat. Vi hade kläder på oss från Lantmännen, det som är Granngården idag, säger Dan Ekström.

Den första livespelningen blev även blev deras sista innan duon upphörde. Möjligen hade allt också fallit i glömska om inte Dan hade plockat upp låtarna från dess gamla kassettband och lagt upp de på MySpace 20 år senare. Där finns låtarna nu för att lyssna på, och minnas denna markbrytande period i svensk hiphop-historia.

Aelgjakten from Dala Rapping Force on Myspace.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA