x

Björn Ulvaeus fyller 70 – här är 13 starka citat från ABBA-ikonen

Björn Ulvaeus fyller 70 – här är 13 starka citat från ABBA-ikonen

Björn Ulvaeus är inte bara en av Sveriges främsta låtskrivare och en del av ABBA, han är också operativ ägare av bolagen Briggen Teaterproduktion AB, Little Star Ltd, StagePool AB, Kopparnäset AB och delägare av förlaget Fri Tanke.

Sedan 2005 har han varit en aktiv medlem i Förbundet Humanisterna och mottog 2006 organisationens Ingemar Hedenius-pris.

Idag fyller alltså låtskrivaren, gitarristen och textförfattaren 70 år. Björn Ulvaeus är en man med mycket att säga, så här kommer en lista på 13 citat från mannen:

1. "Vissa värderingar måste vara universella, typ mänskliga rättigheter och att alla människor är lika värda."

2. "Jag är så otroligt trött på att visa respekt till alla konstiga idéer som kommer till bara för att de handlar om religion."

3. "Många muslimer är inte mer religiösa än den vanliga Svensson. För dem är det naturligt att mänskliga rättigheter kommer i första hand."

4. "Varje gång jag sitter i publiken och ser en föreställning jag har varit involverad i är det en så fantastisk känsla att se alla människorna runt omkring mig, att de faktiskt tittar och njuter av något som jag har skrivit. Det är en så genomsyrande känsla av glädje som aldrig försvinner och det är nog därför jag älskar att jobba med teatern."

5. "Min erfarenhet av att skriva låtar är att det finns inte så mycket inspiration som det finns arbete. Du sitter där i flera timmar, dagar och veckor med en gitarr och ett piano tills något bra kommer fram."

6. "Jag vill att människor ska komma ihåg ABBA som vi var. Jag tycker inte att fyra gamlingar som rullas upp på en scen är vad vi ska lämna världen."

7. "Jag tycker att religion ska vara helt separerat från staten. Så ser det inte ut idag, inte ens i Sverige."

8. "Stockholm är unik i att staden är byggd på en ö som är omringad av vatten, så det bidrar till en gigantisk frihetskänsla. Staden har allt du någonsin behöver, New York eller London, det finns i Stockholm men utan allt folk och all trafik. Det har också blivit en väldigt kreativ stad, inte bara när det kommer till musik utan också för mode och dataspel."

9. "Innan The Beatles blev stora var låtskrivare väldigt anonyma och ingen gav dem pengar eller någon uppmärksamhet."

10. "Jag lovar att ABBA aldrig kommer att återförenas – Jag kan inte ens tänka mig stressen över att göra alla besvikna."

11. "Om du frågar mig vad jag inte skulle klara mig utan skulle det vara sashimi."

12. "Folk frågar mig om jag ska skriva några memoarer. Men även om jag hade velat så hade jag inte kunnat. Jag har extremt få minnen."

13. "Alla de här åren efter har jag nästan inga minnen av våra konserter. Det är suddigt. Jag kommer bättre ihåg mina löprundor det var mitt sätt att få upp energin. Jag brukade försöka att ta mig in i arenan så sent som möjligt för annars hade jag bara gått runt och väntat på att få gå upp på scenen."

Stort grattis, Björn!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA