x

''Min musik ska upplevas med hela kroppen''

''Min musik ska upplevas med hela kroppen''

I majnumret pratar GAFFA med Alice Bah Kuhnke om hennes förhållande till musik. Här är intervjun i sin helhet:

Kommer du från en musikalisk familj?

– Det spelades mycket musik i mitt barndomshem, främst av pappa. Det var som ett soundtrack som rullade dygnet runt. På det sättet var det mycket musik, men det råder nog delade meningar om hur musikaliska vi var. Pappa tyckte i alla fall att det var viktigt att kunna spela instrument, så jag tog pianolektioner mellan sex och 16 års ålder, klarinett från nio till 16 och även tvärflöjt och blockflöjt. Det anmärkningsvärda är inte alla lektioner. Det anmärkningsvärda är att jag trots allt inte har någon musikalisk förmåga. 

Vilken musik spelades hemma?

– Reggae, symfoniorkestrar och Chopin. Väldigt mycket blandat, men mest blues, jazz och soul kanske. Bob Marley. Jag lyssnar på Billie Holiday och Nina Simone idag, så jag går i mina fäders spår.

Vilket är ditt första musikminne?

– Jag har klara minnen av när det var fest hemma, med grytor, vinflaskor och barn som jagar varandra och leker kurragömma. Men man hör inte vad någon säger. Man ser bara munnarna som rör sig, eftersom musiken är så hög.

Vilken var den första skiva du köpte?

– Pappa hade nästan alla nya skivor, men Carola fick jag tjata mig till. Det var den skivan där hon har rosa skjorta mot en blå himmel. Den skivan fick jag ha på mitt rum, medan alla andra skivor var i finrummet där stereon fanns.

Vad lyssnar du mest på idag?

– Mina favoriter är Ison & Fille och amerikansk 90-talshiphop som Dr. Dre. Lite töntigt kanske, men det har jag fastnat för. Wu-Tang Clan. Alicia Keys, hon är begåvad och pianist också. Beyoncé är oerhört begåvad. Robyn. Men också Tomas Andersson Wij och Lasse Winnerbäck. Hemma blir det även en hel del klassisk musik, vi spelar det på morgnarna. En av ungarna älskar opera.

Gustav Fridolin sa inför valet i höstas att han vill att den kommunala musikskolan ska vara tillgänglig för alla. Hur ska det gå till?

– Det är en av våra absoluta hjärtefrågor. Vi vill satsa flera hundra miljoner på musik– och kulturskolan. Alla ska erbjudas möjligheten att spela i band eller att stå på scen. Vi kommer ta större steg mot detta i höstens budget.

Vad är ditt viktigaste mål i arbetet med svensk musik? 

– Förutom musikskolan, så är det att förbättra kulturarbetares villkor. Att man till exempel ska kunna arbeta som musiker, att det ska finnas bra utbildning och utvecklingsmöjligheter. Sen vill jag tillgängliggöra kultur över hela Sverige. Att få ut musik i hela landet, både live och digitalt. Till detta har vi en kultursamverkansmodell som är ett samarbete mellan stat, region och kommun. 

Har du någon speciell peppmusik?

– N.W.A och Ison & Fille. Länge Leve Vi är väldigt stärkande.

Tycker du om att dansa? 

– Jag går ut alltför sällan. Jag frågade min man "var ni på diskotek?" när han kom hem från USA senast. "Alice, det heter
inte diskotek längre, det heter klubb" sa han. Det visar hur mycket jag hänger med. När jag dansar blir det på någon hemmafest. Jag gillar att hoppa upp och ner till Elliphants Revolusion. Igår dansade jag till Firestarter med Prodigy hemma. Min elvaåring satt med en kudde framför ansiktet och sa bara "sluta".

Vilken är din största musikupplevelse?

– Det är väldigt viktigt med bra ljudsystem, högtalare för mig. Det är jag uppväxt med. Jag kunde komma hem till folk och säga "men ni hör ju inte allt", det låter väldigt snobbigt. Min man är som tur väldigt mån om att ha ett bra ljudsystem han också. Jag såg Michael Jackson i Göteborg, 1984 kanske, och jag har sett Beyoncé och mycket mer. Men min största musikupplevelse är att lyssna hemma. Min musik ska upplevas med hela kroppen, det ska kännas och alltid vara högt. Jag förstår inte riktigt dem som vill spela musik lågt.

Om du fick välja en artist som skulle göra en låt om dig, vem skulle det vara?

– N.W.A, original-uppsättning med Eazy-E. Låten skulle heta A Sista With Attitude, haha.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

– Prince med Adore. Ett antal psalmer, bland annat En Vänlig Grönskas Rika Dräkt. Den är både fin och pampig med kyrkokör och stämmor.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA