x

Det mest revolutionerande musikåret utsett

Det mest revolutionerande musikåret utsett

1991 är det mest revolutionerande året i musikhistorien. 1986 är det mest monotona. Detta står skrivet i en färsk studie om popmusikens utveckling.

Evolutionsbiologer och datavetare har tillsammans analyserat 17 000 låtar som har legat i topp på Billboardlistans topp 100 mellan 1960 och 2010. Forskarna tittade på trender i stil, mångfalden på listorna och vilka tidpunkter det fanns för musikaliska revolutioner. Många kanske trodde att det var The Beatles och The Rolling Stones som bidrog med sin brittrock till den största musikaliska revolutionen i USA, men så var inte fallet enligt studien. Det var istället när hiphoppen dök upp på allvar.

Forskarna bakom analysen hävdar därför att 1991 är det mest revolutionerade musikåret, inte 1964 som många tidigare ansett.

– Det är utan tvekan så att en del kommer att tycka att vårt vetenskapliga förhållningssätt till musiken är fel och att det är för begränsat för ett sådant emotionellt ämne. Men jag tror att genom att lägga till datavetenskaplig analys till de känslor vi har om musiken så kan vi lära oss mer om det underbara med musik, säger Mattias Mauch som är en av forskarna från School Of Electronic Engineering And Computer Science vid Queen Mary University Of London till SVT.

Studien visade även att 1986 var det minst varierande året, troligtvis berodde det på att trummaskiner och samplingar var populära då. Forskarna använde sig av avancerat dataprogram som analyserade textinnehåll och toner. Efter det grupperade programmet låtarna efter mönster i ackordbyten och ton, därför kunde forskarna statistiskt analysera trender.

– Det här är första gången vi kan mäta musikaliska egenskaper i låtar i så här stor skala. Vi kan nu se, vetenskapligt, hur musiken har förändrats utan att blanda in känslor, säger Mattias Mauch till SVT.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA