x

Se Lettermans topp 10 musikaliska framträdanden

Se Lettermans topp 10 musikaliska framträdanden

David Letterman har under 33 år varit programledare för för Late Night With David Letterman på amerikanska NBC och även för Late Show With David Letterman på amerikanska CBS. Med i programmet har han haft det mesta, allt från Sonny och Chers återförening till Future Islands galna danser.

Senare i maj månad kommer David Letterman att sluta med att vara programledare, skriver Rolling Stone. Det är inte bara slutet på en av TV-historiens bästa komediscener utan också en stor scen för musikalisk talang. Nästan varje avsnitt har innehållit stora musiktalanger. Många amerikaner såg R.E.M. och Weezer för första gången via Lettermans show.

Här är en lista över tio av de bästa musikframträdanden under programmens historia, om Rolling Stone Magazine får välja.

R.E.M – So. Central Rain
I början av 80-talet var R.E.M. ett relativt okänt band, i alla fall utanför bandets hemstad Athens i Georgia. Däremot var de tillräckligt kända för att David Letterman 1983 skulle få nys om gruppen. Det här blev också R.E.M:s första TV-framträdande.

Bob Dylan – Jokerman
Bandet The Plugz spelade tillsammans med Bob Dylan på tre låtar när sångaren gästade David Letterman 1984 och enligt Rolling Stone är det Bob Dylans bästa TV-framträdande någonsin. Vad tycks?

Sonny & Cher – I Got You Babe
I november 1987 försökte Sonny Bono bli borgmästare för Palm Springs och Cher promotade sin film Moonstruck. Det skilda paret spelade tillsammans på David Letterman och hade med sig Paul Shaffer och hans band. Paret var inte särskilt goda vänner, men de gjorde i alla fall oförglömlig TV.

Bruce Springsteen – Glory Days
Under elva år var David Letterman värd för programmet på NBC och Bruce Springsteen besökte honom inte en enda gång. Till slut, under det allra sista programmet, beslutade sig världsstjärnan för att dyka upp och det gjorde han med en stor bravur. Kolla in hoppet upp på Shaffers keyboard. TV-historia.

Oasis – Live Forever
Under mitten av 90-talet exploderade Oasis över hela Europa, men USA hade inte riktigt fångat Manchestergrabbarna än. Många band väntar tills en singel slår i staterna, men Noel Gallagher och kollegorna åkte dit ändå och spelade på lite barer när de lika väl hade kunnat fylla arenor hemma i England. 8 mars 1995 gjorde bandet sin debut i amerikansk TV på David Letterman.

Foo Fighters – Everlong
David Letterman har varit ett stort fan av Foo Fighters ända sedan bandet först spelade i programmet 1995 och han har många gånger sagt att han är besatt av låten Everlong. Paul Shaffer och CBS Orchestra har spelat låten drygt tusen gånger under reklampauserna så då var det passande när David Letterman kom tillbaka efter en operation 2000 att ta in Foo Fighters för att spela programledarens favoritlåt.

Warren Zevon – Roland The Headless Thompson Gunner
Warren Zevon var med i programmet i oktober 2002 och det var minst sagt ett magomvridande framträdande. Sångaren och vännen till programmet hade nyligen diagnostiserats med en obotlig form av cancer. David Letterman gav därför hela programtiden till sångaren och låtskrivaren. Trots att sångaren överraskade sina läkare med att leva elva månader till var det här hans sista offentliga framträdande.

Paul McCartney – Get Back
Ingenting kan toppa när The Beatles 1964 gjorde sin amerikanska TV-debut. När Paul McCartney 2009 kom tillbaka till Late Show bestämde han sig för att återskapa The Beatles sista offentliga konsert som kvartetten gjorde 1969 på taket av Apple Records. Han gjorde en gratisspelning för de lyckliga som stod på gatan utanför Ed Sullivan Theatre.

Future Islands – Seasons (Waiting On You)
I dessa internet-tider är det inte många band som slår igenom via TV-program, det finns för många sätt för människor att upptäcka musik på i dag. Ibland däremot är TV-framträdanden så pass grymma att de får viral spridning och det är exakt det som hände Future Islands när de besökte David Letterman 2014. Frontfiguren Samuel T. Herring bidrog med en sådan passion och energi när han sjöng att ingen kunde ignorera det.

Darlene Love – Christmas (Baby Please Come Home)
Darlene Love är känd för många saker. Vissa minns henne som en av de viktigaste rösterna i Phil Spectors Wall OF Sound där hon sjöng He's A Rebel, Today I Met The Boy I'm Gonna Marry, Wait Til' My Bobby Gets Home och många fler. Andra ser henne som Danny Glovers fru i de fyra Dödligt Vapen-filmerna. Men för fans av David Letterman kommer hon alltid att vara den underbara sångerskan som varje december dök upp och körde Christmas (Baby Please Come Home).

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA