x

10 covers som är populärare än originalen

10 covers som är populärare än originalen

Covers kan vara intressanta. En chans för band och artister att sätta sin prägel på någon annans verk. Några tar låtarna till en helt ny nivå och andra gör lite mer liknande versioner. Några covers blir till och med mer kända än originalen. Spåren här nere, uppmärksammade av uproxx.com, är så pass kända att du kanske rent av trodde de var originalversionerna. Eller vad sägs?

Jack White – I'm Shakin'
En av de mer upptempo och elektroniska låtarna från Jack Whites debutsoloplatta Blunderbuss. Originalet skrevs av Rudy Toombs och framfördes av Little Willie John, en soul och rocklegendar från det ljuva 60-talet. Låten har även gjorts av band som The Blasters och mer nyligen av Willy Moon. Lyssna på Jack Whites version nedanför.

Här är originalet av Little Willie John:

No Doubt – It's My Life
It's My Life skrevs och framfördes av den brittiska new wave-gruppen Talk Talk 1984 och blev en cover av No Doubt 2003. Det är ingen direkt överraskning att No Doubt gör en cover på en new wave-låt från 80-talet då just den eran var en av bandets influenser i början av bandets karriär. Lyssna på covern här.

 

Och originalet här:

 

Nirvana – The Man Who Sold The World
Framförd när Nirvana var med i MTV:s Unplugged då Nirvana gav sin version av David Bowies låt. Nirvana var inte det första bandet som gjorde en cover på den här låten utan Lulu gjorde det först redan 1974. Lyssna på covern här.

 

Och originalet av David Bowie:

 

Jimi Hendrix – Hey Joe
Hey Joe är en låt om en man som planerade att fly till Mexiko efter att han sköt sin fru. Den skrevs och framfördes av garagerockbandet The Leaves 1965. Jimi Hendrix spelade in sin version av den 1966 som The Jimi Hendrix Experiences debutsingel. Lyssna på covern här:

 

Och The Leaves original här:

 

Joan Jett & The Blackhearts – I Love Rock 'N' Roll
Det engelska bandet The Arrows gjorde musik ihop 1974 till 1977, under de tre åren skrev bandet låten I Love Rock 'N' Roll som släpptes 1975. Men det var inte förrän 1982 som låten slog när Joan Jett gjorde en cover på låten. Lyssna på covern här.

Och The Arrows original här:

Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun
Låten skrevs av Robert Hazard vars version från 1979 är från en mans perspektiv, men ändrades i Cyndi Laupers version från 1983. Smart drag av Cyndi Lauper för det blev hennes genombrott och är en av tidernas bästa poplåtar. Lyssna på covern:

Och originalet:

 

The Clash – I Fought The Law
Det känns som att den här låten alltid har varit populär, men det var inte förrän The Clash gjorde om den till en punkdänga 1979. Sonny Curtis och The Crickets skrev låten och den blev först känd efter att The Bobby Fuller Four spelade in den 1966. Det var efter den sistnämnda versionen som The Clash beslutade sig för att sätta sin prägel på. Lyssna på The Clash här:

Och originalet av The Crickets här:

The Weeknd – D.D.
The Weeknd gav Michael Jacksons låt Dirty Diana nytt liv 2011 med den här versionen av låten. Lyssna på den här:

Och på Michael Jacksons original här:

Manfred Mann's Earth Band – Blinded By The Light
1973 gav Bruce Springsteen ut sitt debutalbum Greetings From Asbury Park, N.J., som innehöll låten Blinded By The Light. Snabbspola fram några år till 1976 när det brittiska bandet Manfred Mann's Earth Band spelade in en version av låten och gjorde den till nummer ett på Billboard. Det gör ju inte så mycket, The Boss har ju lyckats rätt bra ändå. Här är covern:

Och här är originalet:

 

Sinéad O'Connor – Nothing Compares 2 U
Originalet är skrivet av Prince som en del av ett sidoprojekt, The Family, bandet var mer som en väg Prince kunde ta för att få ut mer av sin musik. Sinéad O'Connor gjorde om låten 1990 som en reflektion av sin mors bortgång, 1985. Låten gavs först ut av The Family, men det var Sinéad O'Conners version som gav den topplacering på Billboard. Lyssna på covern:

Och originalet hör du här:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA