x

Årets bästa festivalbokningar: Plats 25 - 16

Årets bästa festivalbokningar: Plats 25 - 16

GAFFAs redaktion har sagt sitt. Nu visar vi upp 25 akter som är som klippta och skurna för årets svenska festivaler. Idag går vi igenom plats 25 - 16, på lördag står 15 - 6 på tur och på söndag publiceras de fem bästa bokningarna. Jonathan Eklund står för texterna.

25. Rob Zombie, Getaway Rock
I januari fyllde den tidigare White Zombie-frontfiguren Rob Zombie 50 år men att trappa ned på turnerandet verkar uteslutet. Istället kuskar han land och rike runt för att fira sitt halvsekel på jorden, och för de svenska fansen vankas det ett svartmålat firande i Gävle. Sedan solodebuten Hellbilly Deluxe, som släpptes 1998, har segertåget för hans skräckfilmsinspirerade rock, med mix av industri och alternativmetal, bara fortsatt. Han jobbar just nu på ett kommande sjätte album, så det finns chans för nytt material i sommar.

24. Nina Kraviz, Into The Valley
Dalhallas alldeles egna elektroniska festival stoltserar redan under premiäråret med ett helt knippe intressanta akter. Och bland alla de stora, hajpade och svinbra namnen finns ett guldkorn som sticker ut lite extra – Nina Kraviz. Den ryska DJ:n och producenten, som släppt två album, har under de senaste fem åren blivit en allt större stjärna i house-världen. Numera är spelningar på hippa klubbar, såsom berlinska Berghain, vardag och ingen som haft chans att dansa sig svettig till henne är förvånad.

23. Alt-J, Way Out West
För ett par år sedan gästade de brittiska succérockarna Göteborg och Way Out West, då som en nattlig förströelse på en av stadens klubbar. Men sedan dess har herrarna från Leeds skapelse växt, och växt, och växt. Ett helt utsålt Madison Square Garden i New York, tidigare under året, vittnar om det. Så att de i sommar är bokade för en spelning i Slottsskogen känns helt naturligt. Och med sig i bagaget har de såväl den Mercury Prize-belönade debuten som förra årets hyllade uppföljare This Is All Yours.

22. Beatrice Eli, Uddevalla Solid Sound & Putte I Parken
Under fjolåret stod Beatrice Eli för ett genombrott i Sverige som är svårt att toppa – men som hon själv toppade med att vinna P3 Gulds pris för Årets Pop i början av 2015. Under våren har hon spelat på den ena utsålda klubben efter den andra och i sommar krämar hon ur det sista i ett par festivalgig. Med sin storslagna, refrängsäkra pop och med hitlåtar som Girls, Trust Issues och Moment Of Clarity lär publikhaven gunga och allsången skråla högt. Eli lämnar sällan någon oberörd, inte heller i sommar.

21. Bunny Wailer, Öland Roots
Det är svårt att kalla Neville O'Reilly Livingstone, mer känd som Bunny Wailer, något annat än en levande legend. Hans inverkan på ska- och reggaescenen är närmst ogreppbar. Att han tillsammans med bland andra sin styvbror Bob Marley och Peter Tosh var med och grundade gruppen The Wailers säger en hel del. Efter att ha hoppat av gruppen 1973 släppte han sin klassiska solodebut Blackheart Man tre år senare och resten är, som det brukar sägas, historia. Att toppa en reggaefestival med en äkta Wailer, wow.

20. Angel Haze, Bråvalla
Förra året förgyllde en av hiphopvärldens klarast lysande unga stjärnor den svenska västkusten med sin energiska scenshow – i år är det Bråvalla som dragit det utomordentligt fina strået när de lyckats boka den Detroit-bördiga 22-åringen. Angel Haze har sedan hon slog igenom med mixtejpet New Moon 2009 utvecklats rejält, något albumdebuten Dirty Gold är ett tydligt bevis på. Och avsett om rappen eller sången är i fokus briljerar amerikanskan med ärliga texter fyllda av såväl glödhet ilska som genuin sårbarhet.

19. Emmylou Harris, Way Out West
Den svenska systerduon First Aid Kit skrev en världshit som bär hennes namn och tidigare i år tillkännagavs det att hon – som första countryartist någonsin – tilldelats Polarpriset. Att Emmylou Harris är en världsartist är ingen överdrift precis. Och att hon i augustisommaren ska kliva upp på en av de stora scenerna i Slottsskogen är minst sagt efterlängtat. I bagaget har hon närmare trettio studioalbum, där det senaste i raden är gjort tillsammans med Rodney Crowell – som också följer med till Göteborg.

18. Angerfist, Emmaboda
Från ett av den av den alternativa elektroniska musikens allra starkaste fästen, Holland, kommer Danny Masseling – mer känd som Angerfist eller för den delen Menace II Society. I sommar tar han med sig sin hardcore techno med gabberinfluenser och extrema ljudshow till de småländska skogarna för att bokstavligen talat blåsa liv i festen. Det kommer pumpas så hårda ljudväggar ut över publiken att det blir omöjligt att stå still. Det kommer att dansas till dess att sista ton lägger sig och endast semi-tinnitus finns kvar.

17. Lorentz, Yeah!, B In The Park, Siesta!, Storsjöyran, Way Out West
Även om Lorentz Berger befunnits sig i rampljuset sedan åren med brorsan Sakarias slår ingenting hans fjolår. Succén med solodebuten Kärlekslåtar går knappt att ta in och 2014 var året då var och varannan svensk ville "leva life". Så till den milda grad att stockholmaren bara fortsätter att ösa på under 2015. Vårdatum på klubbar följs av festivalspelningar, och efter att ha fyllt Trädgårn till bredden under Way Out West ifjol vankas det nu spelning i Slottsskogen. En höjdpunkt för många.

16. Diplo, Dans Dakar
Producenten Wesley Pentz har drygt tio år i musikbranschen och under de åren har han hunnit jobba med världsartister som Madonna, Sia, Robyn och Beyoncé. Förutom artistnamnet Diplo är han också involverad i projekt som Major Lazer och Jack Ü, ett samarbete med Skrillex. Så att kalla honom för en av EDM-scenens okrönta konungar, och en riktigt stor artist överlag, är verkligen på sin plats. Så i sommar får Stockholm ett celebert besök. Med katalogen överfull av dansanta hits lär festen aldrig ta slut.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA