Årets bästa festivalbokningar: Plats 15 - 6

Årets bästa festivalbokningar: Plats 15 - 6

Igår presenterade vi platserna 25 till 16, idag är det plats 15 till 6 av årets bästa festivalbokningar som gäller. I morgon, söndag är det dags för topp fem, missa inte det. Jonathan Eklund står för texterna. Redaktionen har valt.

15. Judas Priest, Sweden Rock
"The Metal Gods" är inne på sitt femte årtionde som band. 17 studioalbum har det blivit, från debuten med Rocka Rolla 1974 till förra årets släpp Redeemer Of Souls, och totalt har de sålt över 45 miljoner album. Platsen som ett av de viktigaste för heavy metal-genren är huggen i sten. Det är en lång väg gruppen vandrat sedan de bildades i Birmingham i slutet av 60-talet och många medlemmar har bytts ut. Men gänget vet fortfarande var heavy metal-skåpet ska stå – mitt på scenen. Det gör det i Sölvesborg. 

14. Run The Jewels, Way Out West
Killer Mike och El-P var redan innan samarbetet välkända namn i hiphop-kretsar men som duon Run The Jewels har deras karriärer skjutit i fart än mer. Efter två hyllade album – det senaste utsågs till förra årets tionde bästa av GAFFAs skribenter – har de klättrat rejält på festivalaffischerna världen över och är snart ett av de med fetade bokstäver. I vintras besökte de Stockholm, hade lapp på luckan och bjöd till rejält – i sommar är publiken i Slottsskogen av än större modell. Klart välförtjänt. 

13. Familjen, Siesta!
Efter Johan T Karlssons medverkan i Så Mycket Bättre är han antagligen numera ett välkänt namn i de flesta hem runtomkring i vårt avlånga land. I hemorten Hässleholm har han dock varit det sedan starten för knappa decenniet sedan. Så när ortens store popstjärna ställer sig på Siestas stora scen, då lär det bli drag under galoscherna. Med sin medryckande indie-electronica och en blandning av folkkära tolkningar och egna hits lär det bli svettigt där framför scenen. Vi tror det kommer bli toppen.

12. Mötley Crüe, Sweden Rock 
Ett av USA:s största band genom tiderna lägger ned. Efter en dryga 30 år lång karriär kantad av sex, droger och rejäla musikaliska framgångar är Mötley Crüe ute på en sista turné. Deras symbios av glamrock och heavy metal har gjort dem stilbildande och på köpet har de sålt omkring 100 miljoner album. Under några år byttes medlemmar ut, men under de senaste tio åren är det originaluppsättningen som råder. Så, välkomna till Sölvesborg för ert enda skandinaviska stopp Mr Neil, Sixx, Mars och Lee. 

11. Axwell ^Ingrosso, Summerburst
När röken lagt sig efter avslutningsfirandet var Swedish House Mafia officiellt nedlagda och herrarna Angello, Ingrosso och Hedfors var soloakter igen. Men de två sistnämnda verkade sakna varandra lite för mycket, lite för fort och vips så var Axwell ^ Ingrosso bildat. När de i sommar besöker Summerburst är det som ett av de riktigt stora dragplåstren och med tanke på framgångarna duon haft, låtarna de skrivit och festerna de förgyllt så är det inget att tala om: det här är en fet bokning. 

10. Beck, Way Out West
14 år, så lång tid har gått sedan den avige alternativrockaren Beck stod på svensk scen – vilket i sig gör att sommarens spelning i Göteborg är minst sagt efterlängtad. Att han dessutom under fjolåret släppte fantastiskt fina plattan Morning Phase – som bland annat vann Best Rock Album och Album Of The Year på amerikanska Grammys-galan – gör att förväntningarna stiger än mer på amerikanen. Det har hunnit gå 20 år sedan genombrottet med jättehitten Loser, nu kan han vara mer aktuell än någonsin. 

9. Backyard Babies, Bråvalla & Sweden Rock
Efter en framgångskarriär med sex album, otaliga turnéer och en svensk grammis valde Nässjö-bandet att trycka ned pausknappen efter den självbetitlade plattan 2008. Det blev några fler livealbum, men sedan 2010 har bandet legat på is. Men efter fem års tystnad är det åter dags att sleazea till sig igen. Nytt material är på gång och i sommar gör de vad riviga punkrock-akter gör bäst: spelar live. Det kommer bli riktigt livat när Nicke, Dregen och resten av gänget blåser på. 

8. Calvin Harris, Bråvalla
Med hjälp av superhits som Summer och I Need Your Love, och samarbeten med artister som Ellie Goulding och Florence Welch har Calvin Harris karriär fortsatt att stiga även efter den första stora framgången – Billboardettan tillsammans med Rihanna och låten We Found Love. Med refränger som likt Karlssons klister fäster i skallen och ett electroclash-sound som kan skapa fest var helst den spelas är den skotske producenten en drömbokning för många festivaler. Flygfältet utanför Norrköping blir ett mini-Ibiza i sommar. 

7. Florence + The Machine, Way Out West
Florence Welch med band slog igenom med dunder och brak när debuten Lungs släpptes 2009, två år senare kom Ceremonials och sommaren efter det gjorde gruppen ett bejublat framträdande under Way Out West. När det så är dags för en ny platta och således också nya spelningar är göteborgsuccén på väg att upprepas igen. Det som än så länge sipprat ut från skivan som har release i slutet av maj, är bedårande och det mesta tyder på att Way Out West återigen gjort rätt som bokat det brittiska bandet. 

6. Pet Shop Boys, Way Out West
Redan 1992 sjöng Neil Tennant om att resa västerut när synthpop-duon spelade in en version av den klassiska Village People-låten Go West. Men först i år kommer frontfiguren ha möjlighet att sjunga just den låten – och alla andra hits såsom West End Girls och It's A Sin – på västkustfestivalen. Men förutom att vara ett band som pumpat ut världshits sedan tidigt 80-tal är den brittiska duon även vida kända för sina spektakulära liveshower. Det kommer bli en fest för både öron och ögon när Pet Shop Boys bjuder till. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA