x

’’Jag skulle inte sitta där och lipa’’

’’Jag skulle inte sitta där och lipa’’

Pophoppet Ida Redig från Göteborg är lika mycket musiker som business woman. Lika privat som hon är fokuserad. Och hon skulle aldrig kunna tänka sig att sitta och lipa i reality-shower på TV, eller hur var det nu med den saken?

Hej Ida! Hur är läget?
– Det är bra, tack. Själv då?

Bara bra. Vad gör du?
– Jag sitter och slutför en av mina nya låtar. Det är det enda jag håller på med nu känns det som. Jag sitter i studion nästan dygnet runt.

Det låter kul!
– Ja, det är mycket att göra, men det är väldigt roligt. Jag gör i princip allt själv. Det finns så mycket jag vill släppa och det känns jättekul allting. Jag vill att alla ska få höra låtarna!

Jag hörde att du planerar att släppa inte mindre än fyra EP-skivor?
– Ja det var tanken först, men nu vet jag knappt själv längre hur vi ska göra. Alltså jag har nästan fyra plattor klara, som jag tänkte skala ner till fyra EP:s. Men jag vet inte om jag håller mig till det eller hur det blir. Vi får se!

Känner du att det finns fördelar med EP-formatet framför det klassiska albumet?
– Det känns som det finns två läger när det gäller det. Vissa tycker att album är allt och andra föredrar EP för då får man mycket musik ofta. Det är svårt, musikklimatet har förändrats väldigt mycket den senaste tiden. Men det viktigaste för mig är att göra bra låtar. Och där måste man våga gå utanför sin genre och format. Det är inte så att jag ska göra hiphop, reggae och sen pop, det finns en röd tråd så klart eftersom det är jag som är artisten, men det spelar inte så stor till vad det låter som så länge det är bra.

Det är faktiskt en av sakerna man skriver om dig i pressreleaser, att du inte tar hänsyn till regler.
– Nej, vill jag släppa en låt i en genre eller en annan så gör jag det. Det finns inget skrivet sätt som säger hur jag ska jobba. Jag vill göra saker som ingen annan provat. Går det inte så har man i alla fall försökt. Det är så jag tar mig an saker.

Du känns rätt bestämd i ditt sätt att jobba.
– Absolut, jag har en slags masterplan som jag jobbar efter. Jag sitter inte och tänker att den här låten kan passa den eller den. Jag kan inte gå runt och göra musik efter vad jag tror folk ska gilla. Vissa tror att jag gett upp singer-songwriter-grejen till exempel, men det har jag inte alls, det kanske kommer tillbaka, vem vet. Jag är inte gjord för att stanna i en genre, jag är gjord för att göra musik.

Berätta mer om din masterplan.
– Det handlar mest om att göra någonting fullt ut, och inte backa på sista steget. Jag gillar inte att ge upp. Man lever bara en gång, så är det ju, och ska man då ligga på sin dödsbädd och känna att man inte gjorde det man ville … nej min livsfilosofi går ut på att gör man det man tror på och är hundra procent ärlig så kommer det bli bra oavsett.

Hur mycket business woman är du?
– Jag är väldigt mycket business. Jag drivs av framgång och hunger. Jag ska till Billboardlistan, det är inte en önskan eller en vision, det är ett mål. Och då måste man jobba stenhårt och vara överallt. Man kommer till en punkt när man vet vem man är och vad man vill göra och då går det inte att sitta och vänta på inspiration.

Du är ett riktigt proffs låter det som!
– Ja, men jag har förstått att vissa har en bild av musiker … alltså att det skulle förstöra någon slags grundkänsla om man har den här professionella inställningen. Att det ska komma inifrån, ibland kan man få höra det. Och det gör det ju, det är bara det att man måste gräva. Och ibland tar det några timmar och en annan gång flera veckor.

Du har tidigare berättat att du inte fick något stöd från din familj när du valde att satsa på musiken. Hur ser det ut med det idag?
– Det är inget som har ändrats på den fronten och inget jag saknar i mitt liv, jag har många bra människor runtomkring mig som tror på mig som artist och min musik, ett grymt team helt enkelt, de är värda all kredd. Utöver det så är det inget jag pratar om.

Jag förstår. Det känns överlag väldigt privat.
– Tja, jag gör musik för att den ska lyssnas på, inte för att folk ska veta hur många gånger i veckan jag äter spaghetti. Jag försöker ha en yrkesmässig relation till min publik och dela med mig av den delen som är intressant, ibland delar jag med mig av privatlivet i sociala medier, men inte allt.

Då drömmer du inte om att medverka i typ Så Mycket Bättre på TV med andra ord?
– Jodå, det gör jag. Men jag skulle inte sitta där och lipa utan fokusera på att göra bra låtar. Jag väntar på deras samtal, jag tror jag hade passat där.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA