x

''Mogen mesighet är hårdare än att vara hårdast''

''Mogen mesighet är hårdare än att vara hårdast''

När Paddy McAloon och hans Prefab Sprout släppte Steve McQueen i juni 1985 hade de ingen aning om vilket genmäle skivan skulle få. Hur den skulle bero i det kollektiva medvetandet, rassla fram över det popkulturella tidevarvet som en skallerorm. 

– De vågade göra något jäkligt viktigt, något som verkligen tilltalade mig, de vågade vara mesiga, säger Jonas Bergsten. Jag har haft vänner som verkligen hatat den skivan, men jag tycker personligen att den där mogna mesigheten är hårdare än att vara hårdast.

Jonas Bergsten fokuserar sin norrländska, rättar till den som du rättar till kragen på din piké-tröja. Det här är viktiga saker. För även om Umeå-bördige Bergsten till sina ljudlandskap landar mer i en bitterljuv kompromiss mellan Caesars och Vapnet, så är det vuxnare ideal han värnar. Den långhårige västerbottningens första EP Ingen Av Oss Är Väl Hård På Riktigt sköts ut i samhällets blodomlopp 5 maj, och det med en viss sensibilitet.

– Vissa kan ju skriva om vad fan som helst, jag kunde börja skriva ärlig musik först när jag blev äldre och liksom, varit med om saker. När jag hade belastat det där ångestkontot tillräckligt, gjort tillräckligt mycket skit.

Ett klassiskt förhållningssätt till att skriva om pop, kan tyckas: besjung dina missöden. Men precis som McAloon, så riktar Jonas Bergsten orden mot oss som är lite äldre. Det här är inte musik reserverad för dig som går estetlinjen och älskar BD, det här är pop även för dig som är typ 30, jobbar som management-konsult och fortfarande bär skärvorna av den där obstinata ungjäveln inom dig.

– Det tog sån otroligt lång tid att göra klart det här, allt inleddes redan 2009. Men jag tog det med ro, fiskade mycket, blev en hel del partaj. Sen en dag när jag målade ett hus ringde skivbolaget Telegram Studios, och plötsligt står vi här.

Jonas Bergsten säger det utan en krusning i känsloregistret. Som om han pratade om ett operativsystem. Men plötsligt ömsar tonläget skinn.

– En anledning till varför allt tar sån tid är också för att jag är så fruktansvärt dålig på att marknadsföra mig, så fruktansvärt dålig på sociala medier. Att synas är över huvud taget liksom inget självändamål för mig, som det tycks vara för många andra idag.

Nu syns han visserligen lite varstans, singlarna Släpp Mig Aldrig och Snutansikte har rullat varmt på P3. Sakta tycks det där musikklimatet Jonas Bergsten inte riktigt kan bekänna sig till ändå öppna upp. Ingen Av Oss Är Väl Hård På Riktigt gör oss dumma och förälskade, trots att vi är gamla nog att veta bättre.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA