x

Festivalbokning får Stefan Holm att hoppa av

Festivalbokning får Stefan Holm att hoppa av

Kronoparksdagen arrangeras i Karlstad på lördag och det är en festival som har skapats av föreningen Mångfaldarna. Förutom musik var i år Karlstads Universitet med bland andra föreläsare som höjdhopparen Stefan Holm inbjudna. Nu väljer dock universitetet att hoppa av, rapporterar Göteborgs Tidning.

– Anledningen är att arrangörerna har bokat in en artist som heter Dani M. Han har tidigare gjort flera antisemitiska uttalanden som inte alls stämmer överens med vår värdegrund och då känner vi att vi inte kan vara med, säger Thomas Blom som är prorektor vid Karlstads Universitet till GT.

Dani M gick ut med en kommentar på sin Facebook angående terrorattacken mot Lars Vilks föreläsning då en person dödades utanför en synagoga i Köpenhamn i februari, som GAFFA tidigare rapporterade om. I kommentaren menade artisten att attentaten inte skett slumpmässigt, utan att de var planerade eller sponsrade av en judisk elit. Senare ska artisten ha gått ut med en ursäkt på det sociala mediet.

Stefan Holm, som är universitetets kommunikatör, skulle ha föreläst om inspiration och vikten av att ha målsättningar. Rektorn Thomas Blom hade för avsikt att hålla invigningstalet under festivalen, men nu ställer Karlstads Universitet in all verksamhet på festivalen.

– Vi fick reda på det här väldigt sent och när arrangören valde att fullfölja bokningen av Dani M känner vi att vi måste dra oss ut. Vi är gärna med igen nästa år och det har vi sagt, men då vill vi vara med tidigare i planeringen av artister, säger Thomas Blom till GT.

Stefan Holm stöttar och ställer sig bakom Karlstads Universitets beslut.

– Jag tycker att det är ett självklart ställningstagande. Vi kan inte ställa upp bakom de åsikterna som han har eller förknippas med dem. Sedan är det väldigt synd för Kronoparksdagen är en väldigt bra dag att vara med på, då den handlar om mångfald, säger Stefan Holm till GT.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA