x

Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

Madi Banja & Lorentz – Du Och Jag
Det satt rätt långt inne men till slut kommer den här karln med en ny låt. Det är vi väldigt glada över. Den här gången vet vi dessutom lite mer om honom, som att han växte upp i Gambia, har pluggat internationella relationer i USA och har jobbat på Volvo i Göteborg. Vi vet att han, tillsammans med Lorre och producenten Vito Grasso, är en gudagåva till alla som tycker om musik. Eru down?

Death Team – Dolphin Style
Den här låten släpptes i samband med Dolphin Awareness Day – ett initiativ från bandet själva för att uppmärksamma den systematiska utrotningen av delfiner i våra världshav. Bara en sådan sak, för vem älskar inte delfiner? Sen att själva låten är en bra, rolig och perfekt uppföljare till hyllade debutsingeln Fucking Bitches In The Hood är förstås en fördel det också. "You can't own me, I'm like a dolphin!".

 

The Radio Dept. – Occupied
Ja, de är tillbaka. Varde ljus. Fem år har gått sedan senast. Nu kommer EP:n Occupied den 9 juni och det här titelspåret antyder att bandet rör sig utanför sina ramar. Det här är en över sju minuter lång låt som byter skepnad flera gånger. Johan Duncansson viskar förstås någonstans i bakgrunden och ett ensamt piano likaså. Men sedan övergår allt till ett maniskt klinkande och pumpande och vi befinner oss plötsligt mitt i ett neoskimrande rejv.

Nicolas Jaar – No One Is Looking At U
Det här är inget man bara slår på utan planering. Ännu mer än med hans förra projekt Darkside så är det här musik som bör upplevas i lurar, med största koncentration. Det finns så mycket texturer, ljud och detaljer som gömmer sig här och var att det är omöjligt att upptäcka dem alla under en första lyssning. Blunda och koppla bort verkligheten och du skall bli belönad.

Lo-Fi-Fnk – Nightclub Nirvana
På vårt omslag det här numret figurerar de här tre herrarna, och ungefär lika färgglada som de ser ut är deras musik när de nu återvänder till oss i full karriär. Tänk lite Tough Alliance, lite baleariska tongångar i stil med det spanska bandet Deloreans finfina album Subiza. Som en ljummen bris av saltdoftande electropop. Helt omöjligt att inte bli på gott humör av det här.

M.I.A. – Platforms 
Mathangi Arulpragasam har skruvat ned tempot på den här nya saken, som enligt henne själv är en demo. Material från en kommande skiva? Man kan ju hoppas. Hur som helst så är det något olycksbådande över det tunga karaktäristiska beatet samtidigt som produktionen i övrigt är spot on som vanligt. Textmässigt är det återigen politiskt laddat.

Vita Bergen – Alexia
Många har kritiserat Vita Bergen för att låta lite väl mycket som Arcade Fire. Vi också. Tur då att på den här nya dängan så tar man ett rätt bestämt steg bort från det där. Nu låter det istället som en blandning mellan säg Kite och Silverbullit, fast mer tillgängligt. Elektroniskt, mörkt, hårt och dansant är formulan och det är helt klart så här vi vill se och höra bandet i framtiden.

Angelic Milk – Idk How
Möt 17-åriga Sarah Persephona från St. Petersburg. Aldrig skall du ångra det. Åtminstone inte om du inte har ett hjärta av sten eller verkligen inte gillar lo-fi-garage-pop á la Best Coast eller Comet Gain. Hon har nyligen sajnats av Stockholm- och Londonbaserade PNKSLM och det kan vara det bästa labeln har gjort. Det är otroligt svårt att inte låta sig frapperas av charmen i det här. Vi inväntar fler låtar i andakt.

Flo Morrissey – Sleepless Dreaming
20 år gammal och musikaliskt uppfostrad med Devendra Banhart och Nick Drake broderar hon små ömtåliga soul-folk-pop-pärlor med skarp lyrik. Utan att det egentligen finns några musikaliska likheter med svenska First Aid Kit så är det något med den tidlösa kvaliteten som för dem samman. Samtidigt är den här damen långt ifrån nostalgisk, snarare blickar hon framåt med en fast punkt i historien. (Låten är ej tillgänglig på Spotify eller Soundcloud i skrivande stund).

Aurora – Running With The Wolves
Utan att vara för taskiga kan vi väl konstatera att det inte dyker upp överdrivet mycket kvalitetsmusik från vårt kära grannland Norge. Låt oss då berätta om det här 18-åriga undantaget som av allt att döma har hela världen framför sina fötter. Ljudmässigt befinner hon sig någonstans mellan Florence + The Machine och Bat For Lashes, fast ljusare, sötare och lättare. Det här är titelspåret från hennes debut-EP.

 

The Sun Days – Busy People
För ett ganska så bra tag sedan figurerade det här Göteborgsbandet i den här listan över jättebra låtar med sin exemplariska poplåt (Get Him) Off Your Mind och nu är det alltså dags igen. Busy People är så janglig pop att hälften kunde räckt, eller nej förstås inte men det spritter verkligen i hela kroppen när man lyssnar på det här. Ljudbilden har förfinats lite, men den där ungdomliga sprudlande energin är fortfarande intakt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA