x

Way Out West blir mjölkfritt

Way Out West blir mjölkfritt

Redan 2012 tog Göteborgsfestivalen steget och blev en köttfri festival nu tar arrangörerna ett steg till och bannlyser även mjölkprodukter. Det har visat sig att festivaler som profilerar sig genom att ha frågor om hållbarhet, jämställdhet och miljö i åtanke har blivit allt vanligare. Att Way Out West varit köttfritt i några år väckte en del reaktioner, både positiva och negativa.

– Det var en hel del arga reaktioner, absolut. Det blir det alltid när man vill bryta en norm, och köttet är en av de känsligaste normerna. Men det säger väl framförallt att vi behöver vända uppochned på en del saker, säger festivalansvarige och en av Lugers grundare Patrick Fredriksson till Dagens Nyheter.

Nu har det gått tre år utan kött för festivalen och publiken verkar ha vant sig vid matutbudet. Det dags för festivalen att bli mjölkfri, i år ska Way Out West bli nästan veganskt. Nästan alla mjölkprodukter ska försvinna, alltså ingen mer mjölk i kaffet och inte heller i maten på området. Det lutar åt att mjölken som kommer att serveras lär bli havremjölk eftersom en av festivalens sponsorer gör just havremjölk.

– Det blir inte en strikt vegansk festival, men den absoluta merparten av mjölken tas bort. Vi började samarbeta efter att vi blivit en vegetarisk festival, de blev också inspirerade av den rockaden. Det är inget vi sticker under stol med, säger Patrick Fredriksson till Dagens Nyheter.

Profilen som Way Out West har fått under årens gång har handlat om klimat. Och djurrättsvänliga frågor, en slutsats som dras från matrestriktionerna. Det är i dag viktigt för en festival att ha en tydlig identitet.

– Inte minst för oss. Festivalen är mycket mer än musik – mat, dryck, film, platsen, inramningen – det är avgörande. Man vill skapa en helhetskänsla, lämna positiva avtryck och minimera de negativa, och där är miljön en aspekt, säger Patrick Fredriksson till Dagens Nyheter.

Way Out West äger rum i Slottsskogen i Göteborg den 13 till 15 augusti. Bland annat spelat Florence + The Machine, Beck, Patti Smith och Years & Years.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA