x

13 saker du förmodligen inte visste om Foo Fighters

13 saker du förmodligen inte visste om Foo Fighters

Ikväll spelar Foo Fighters på Ullevi i Göteborg. Vi har, som uppladdning, gjort en lista med 13 saker som du kanske inte känner till om bandet.

1. Dave Grohl, sångaren i Foo Fighters är född i staden Warren, Ohio och invånarna är otroligt stolta över detta faktum. Så pass stolta att Grohl har fått en gränd uppkallad efter sig samt ett par enorma trumpinnar, faktiskt världens största enligt Guinness rekordbok, då vikten på trumpinnarna är hela 900 pounds (runt 400 kg).

2. Det som först började som ett skämt men har nu blivit verklighet är att om någon någonstans stavar fel på bandets namn eller någon medlem i bandet så kommer bandet att ta det till en rättegång. I de flesta av dessa fall går det inte längre än till första steget i en domstol. De kräver dock alltid $100 (runt 800 SEK) i böter.

3. Sju månader efter att Kurt Cobain avlidit så gick Dave Grohl nästan med i Tom Petty And The Heartbreakers. Grohl var med när de spelade i Saturday Night Live. Han avböjde dock senare erbjudandet om att vara med på heltid.

4. "Sex, drugs and rock 'n' roll" kanske är ett motto som symboliserar rock, men det går inte hand i hand med Dave. "Jag provade på syra en gång på en båt från England till Belgien och det slutade med att jag sprang i cirklar i tre timmar och hallucinerade att små dinosaurier tuggade på allas anklar. Det pågick i 12 timmar. Små jävla dinosaurier var det. Vi har alla varit med om det väl?"

5. Under inspelningarna av The Colour And The Shape, som släpptes 1997, så valde Grohl att spela in Goldsmiths trumspår själv eftersom han inte tyckte att det var tillräckligt bra. Goldsmith fick senare reda på detta och valde att lämna bandet.

6. Dave Grohl spelar gitarr i Foo Fighters. Men han kan inte några ackord; "Jag lärde mig aldrig att spela gitarr. Jag kan inte ackorden till Everlong, jag vet bara vad som händer om jag sätter fingrarna på ett visst ställe".

7. Innan Taylor Hawkins gick med i Foo Fighters så uppträdde han med Alanis Morissette. Rykten säger även att de faktiskt hade en liten romans.

8. Den som haft störst inflytande på Dave Grohl är Led Zeppelin-trummisen John Bonham. Grohl har även trummisens varumärke, som består av tre ringar, tatuerad på sin handled.

9. Krist Novoselic, medgrundare av Nirvana, övervägde att gå med i Foo Fighters. Efter bandets självbetitlade album släpptes så skulle Dave Grohl sätta ihop ett band som skulle ut på turné med albumet och han och hans före detta bandmedlem talade om att spela tillsammans igen, men i slutet insåg båda två att det inte vore en bra idé.

10. Dave Grohls mikrofon måste dofta mint, annars tror han inte att den kommer att fungera. Därför måste han innan konserten tugga en hel del minttuggummin.

11. Det är inte många som vet detta, men Foo Fighters har faktiskt gjort en cover på Princes låt Darling Nikki.

12. Dave använde sitt Grammy-pris som dörrstopp. "Under en ganska lång tid så använde jag mitt Grammy-pris som dörrstopp därför att dörren var omöjlig att hålla öppen. Men nu har jag den på en hylla".

13. Enter Roswell, en kuslig plats i New Mexico som är känd för olika typer av paranormala aktiviteter, är källan till Dave Grohls rock'n'roll-skivbolag Roswell Records namn.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA