x

''När jag tänker på det mår jag nästan illa''

''När jag tänker på det mår jag nästan illa''

Alex Hermansson är aktuell med Rackartygarna och Sommarlov i SVT. GAFFA tog ett snack med honom om hans relation till musik. 

Kommer du från en musikalisk familj?

​– Nej, absolut inte. Morfar är rätt vass på piano, det är nog allt.

Spelades det mycket musik hemma då?

​– Jag och lillebror lyssnade mycket. Vi växte upp med internet, så det blev mycket att man satt vid datorn med musik på. Jag minns att det var Amy Diamond med What's In It For Me? och Darin när han körde på Idol-vevan. Då i början så skickade man ju låtar till varandra, vissa polare vågade ladda ner och delade låtarna. Det blev mycket Michael Jackson, och så minns jag att Ushers Yeah var galet välspelad hemma hos mig.

Är det någon artist som hängt med hela vägen?

​– Darin lyssnar jag fortfarande på idag. Step Up är favoriten. Och Disney! Den musiken har hängt med sen jag var liten. Det är svårt att välja en enskild favorit, det finns så många bra, men allt från Lejonkungen är magiskt. Tarzan! De är i en egen klass. Jag blev kär i de filmerna, och när jag hör låtarna idag så kommer barnkänslorna fram.

Vad lyssnar du på annars idag?

​– Det är extremt olika. Jag har hoppat mellan olika nischer. Första nischen var Metallica, sen partymusik, sen kom lugna ballader och just nu är det hiphop. Jag gillar snabb och tung hiphop som Busta Rhymes och Chris Brown. Sen finns det så mycket bra svenskt. Ison & Fille. Fattaru har hängt med sen jag var liten. Jag gillar att köra hiphop i bilen, jag har ett ljudsystem som låter tio gånger roligare med tung bas. Iggy Azalea med Black Widow är väldigt bra.

Vad lyssnar du på när du vill slappna av?

​– Då lyssnar jag på lovsång. Jag är med i en kyrka som heter Hillsong som är inriktad på sång. En låt som heter Oceans är väldigt stor, den gillar jag.

Finns det någon musik du inte tål?

​– Gammal seg gubbmusik. När jag tänker på det mår jag nästan illa. Kanske är jazz jag tänker på. Jag har inte brytt mig om att ta reda på vad genren heter ens. Man hör inte vad de sjunger, det ska vara mumligt och elegant. Hoppas jag inte skapar arga miner därute nu, men Evert Taubes musik är så jobbig att lyssna på.

Vad lyssnar du på när du tränar?

​– Då gillar jag att lyssna på tung hiphop eller hårdrock, det tycker jag går hand i hand med att ta i så man spricker. 

Du var nyligen med i Let's Dance. Om du helt fritt fick välja en låt att dansa till, vilken skulle det vara?

​– Panetoz med låten Norge. Den handlar om att dansa i Norge och är rolig för att dels så sjunger de just om dans, och dels har de en liten tyst paus i varje refräng där man skulle kunna frysa helt blixtstilla i dansen varje gång.

Finns det någon musik som du skäms för att du lyssnar på?

​– Nu är jag stark nog att stå för det jag gillar. Men jag var mer försiktig i tonåren när jag hade min balladperiod med Shakira och Celine Dion. Jag ville vara coolare än jag trodde man var när man lyssnade på Celine.

Vilken är din största musikupplevelse?

​– MTV Europe Music Awards i december 2013 och 2014. Det var sanslöst mäktigt. Framför allt 2013 i Amsterdam. Jag hade knappt varit på konsert, så det hade varit häftigt att bara se en artist. Nu fick jag se tio på en gång, det var fruktansvärt maffigt. Som en explosion. Ariana Grande var där och Miley Cyrus. Eminem körde loss.

Vad betyder musik för dig?

​– Musik och dans är ju som en instinkt för oss. Vi är i behov av det och mår bra av det. Visst kan man behöva tyst och lugn och ro ibland, men att ha det tyst är ett slöseri med musiktid tycker jag. Jag har på musik nästan jämt.

Om en artist skulle göra en låt om Alex Hermansson, vem skulle det vara?

​– Någon glad, härlig artist … Medina. En sjukt peppande, glad låt som handlar om något glatt och actionfyllt. Den skulle heta Fri Som En Fågel med mycket liknelser kring volter och action.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

​– Min första tanke var något från Lejonkungen. Men de som står där kanske skulle tycka att det var fjantigt och larvigt. Så det får nog bli en lovsång, så att de vet att jag är i trygga händer.

Intervjun publicerades även i vårt juninummer. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA