x

''Politiker försöker våldta folks hjärnor, en konstnär försöker förföra dem''

''Politiker försöker våldta folks hjärnor, en konstnär försöker förföra dem''

DÅ: först mobbad i skolan, sen knarkare och kriminell.

Nu: hyllad rappare, familjefar och förebild för ungdomar. 

Victor Hultin har hållit på med hiphop i 17 år, under den tiden har allt hunnit hända. Han har tagit sig upp från botten, släppt en hyllad debut och är aktuell med uppföljaren Medicinen. Det har tagit lång tid, men ett idogt kämpande har gett resultat.

Nu står han med en stadig fanskara, och det ser bra ut på lång sikt.

– Det här är det enda jag kan, att skriva räddade mitt liv och det är vad jag planerar att göra i resten av mitt liv så jag vill bygga långsiktigt och inte falla i de gropar som man kan hamna i om man jagar branschen.

Ingen kärlek till musikbranschen

– Hela musikbranschen är fruktansvärt tragisk, för vad den gör mot människor och vad den säljer för ideal. Den tar min kärlek för musiken.

Men tillbaka till livet. Att han är där han är idag tackar han ett par olika saker. Gud, såklart, musiken och sin familj, flickvännen och sonen. Men även en man som höll den sista lågan tänd inom honom – och som inspirerat honom i hans egna arbete med organisationen Mer Än Ord.

– Under de värsta åren fanns det en person, han heter Svante och höll på med musik, och han höll kvar den sista lilla gnistan av liv som fanns kvar i mig. Han kunde inte få mig att ändra på mig då, men tio år senare förstår jag att det han gjorde ledde till att jag inte dog. Och jag försöker se det på samma sätt med ungdomarna som jag jobbar med idag. För du kanske lägger ett år på någon, och det är fortfarande kaos. Men resultatet kommer kanske inte efter ett år, det kanske dröjer tio.

Miljonstreams

Debutplattan Villkorslös släpptes 2013 och låtar som Förlorad Ungdom – där vännerna Parham och Medina gästar – fick miljonstreams. På uppföljaren Medicinen har han fortsatt att arbeta med vänner, där namn som Ken Ring sticker ut. På producentsidan har han också fått finfrämmande från Tommy Black, svensken som arbetat med Kendrick Lamar.

– Han ser inga hinder, hans rytmer och ljudbilder är något nytt. Det påminner om -72, -73, -74 fast i ett 2025-paket. Det låter så jävla fräscht, så det var en ära att jobba med honom.

– Jag har hållit på med hiphop i 17 år och jag freestajlar varje dag. Men att rappa till Tommy Black-beats ställer krav och det tycker jag är intressant.

Soundet är old school, 90-taligt. Fokus för beatet är att lyfta fram texterna, för det är där Victor själv har störst fokus.

– Jag vill använda musik som ett känslospråk. Det är essensen i det. När det kommer till texten vill jag banta ner det, att inget är där bara för att. Jag vill göra det så skarpt som möjligt. Kan man säga något med 100 ord vill jag säga det med tio istället. Då går det hela vägen in, och då blir det naket. Jag vill att det ska låta naket, ärligt och enkelt när det är klart.

Och hur får man folk intresserade?

– Vi brukar säga att politiker försöker våldta folks hjärnor medan en konstnär försöker förföra dem. Så det vill jag göra, att det ska låta så najs att man inte behöver anstränga sig men att både huvudet och själen får sig något. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA