x

''Självklart är det inte riktat mot Björn Söders mamma''

''Självklart är det inte riktat mot Björn Söders mamma''

"Knulla din mamma Björn Söder" rappar Adam Kanyama på duon IVOxAK:s singel Baba och debatten som följde släppet tog sig hela vägen in till Aftonbladets kultursidor.

– Det är kul att vi får exposure, men tråkigt att folk missuppfattar en. Men alla kan inte förstå allt, många som tyckt till kanske inte brukar lyssna på hiphop eller har koll på hur vi pratar och rappar. Olika uttryck kan betyda olika saker. Men min bild och mitt namn var med i Aftonbladet, så jag är glad, säger Ivory, den andra halvan av duon som släppte sin första gemensamma EP Assasinos i mitten av juni.

Även om Ivory ser likhetstecken mellan hiphop och frispråkighet – "Det är rap för mig, att kunna säga nästan vad som helst så länge man kan stå för det och jag står för allt jag säger" – så menar Adam att tanken inte var att försöka vara kontroversiell på Baba.

– Låten handlar inte om Björn Söders mamma, det är bara en rad. När jag skrev den tänkte jag inte så mycket, det var bara en förolämpning. Det är sagt på ett litet skämtsamt sätt, och utan att vara hotfull. Det är så vi pratar där jag kommer ifrån när vi ska förolämpa någon. Sen tycker jag det är bra att det diskuteras, för en del säger att det handlar om kvinnoförtryck, det tycker inte jag men det är bra att det blir en diskussion.

– Självklart är det inte riktat mot Björn Söders mamma, det fattar alla om man tänker lite. Men vill man klaga är det lätt att säga kvinnosyn hit, kvinnosyn dit. Men jag har stor respekt för kvinnor, avslutar Ivory.

Ena halvan, Kanyama, slog igenom stort på TV och är sajnad på ett storbolag – den andra, Ivory, har slagit sig fram via Soundcloud-släpp och arbetar fortfarande independent. Olika världar kan tyckas, men det har inte varit något problem att mötas. Och första mötet skedde på en hemmafest.

– Det var precis när han släppt Molnfällan, och han spelade några låtar och jag tyckte det lät svinfett. Ärligheten i hans rap och hans originalitet blev jag inspirerad av, säger Adam. De möttes sedan upp i studion i Hallunda och resten gick av bara farten.

– Jag känner väl igen mig lite i Adam från när jag var yngre, vi gillar varandras musik och så … när han kom förbi studion så gjorde vi typ två låtar första dagen, tre till dagen efter och sen hade vi nästan en EP. Vi snackade tidigt om att släppa något, det var inte komplicerat alls, säger Ivory.

Ni har inte direkt samma stil, hur var det att göra något ihop trots det?

– Det kändes fett. Ivory gör bra trap, och jag gillar trap även om jag inte gör det. Sen låter inte EP:n som Ivorys grejer, utan mer som en mix av oss två. Det blir trap där vi mötts i mitten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA