x

Amason startar skrik-kampanj

Amason startar skrik-kampanj

De senaste dagarna har man på nätet och sociala medier kunnat läsa om stormen kring Zara Larsson och henes uttalanden om den skeva könsfördelningen på Bråvallafestivalen.

Som en direkt följd har ämnet lyfts lite överallt och rört sig från att handla om Zara Larsson och Bråvalla til den svenska festivalscenen överlag och hur den domineras av manliga akter. Hashtaggen #backazara blev inte bara support för sångerskan i fråga utan även ett ställningstagande mot den skeva fördelningen.

Nu vill inte bandet Amason vara sämre när de startar kampanjen #skrikring, skänker en del av sitt gage till Popkollo och uppmanar andra artister att hänga på. Så här skriver sångerskan i bandet Amanda Hollingby om det hela.

— Jag är själv involverad i Popkollo Falun och tycker att Popkollo är ett så konkret sätt att göra verklig förändring. På Popkollo vill vi ge tjejer lika mycket förutsättning som killar ha att utvecklas som musiker, starta band och göra musik. Mina bandkamrater tyckte det var en självklarhet att ge pengar till Popkollo.

Utmaningen går ut på att filma ett skrik och lägga upp på Instagram under hashtaggen #skrikring. Hittills har artister som First Aid Kit, Tallest Man on Earth, Markus Krunegård, Alice Boman, Hey Elbow, The Tarantula Waltz och This is head hakat på.

Hanna Rothelius, Utvecklings- och finansieringsansvarig på Popkollo uppskattar initiativet.

— Vi är jättetacksamma för att artister vill ge av sitt gage men vill samtidigt understryka att många artister också kämpar ekonomiskt och kanske inte har möjlighet att ge bort sina pengar. Vi ser gärna att utmaningen också tas vidare av företag och privatpersoner som har resurser och som vill stötta oss.

Popkollo är ett musikläger för tjejer 12-18 år som finns i 12 städer runtom i Sverige.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA