x

Misstänkt bedrägeri på svenska festivaler

Misstänkt bedrägeri på svenska festivaler

Under Bråvallafestivalen och Törebodafestivalen ska ett antal personer ha uppgett att de jobbade för Barncancerfondens vägnar när de sålt armband till förmån för cancerforskning. Något som man på Barncancerfonden inte känner till, vilket har lett till en polisanmälan om misstänkt bedrägeri.

– De personer som är ute och säljer dessa armband är inte från Barncancerfonden, säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden till Expressen.

På sociala medier kan man se att ett antal människor har köpt dessa armband och lagt upp bilder på armbanden som har texten "I Love Bråvalla" och "I Love Töreboda". Ett flertal personer har hört av sig till Ylva Anderson, informationsansvarig på Barncancerfonden.

– Flera personer har sagt att det kände att något inte stod rätt till och därför hört av sig till oss.

Barncancerfonden har gjort en polisanmälan på händelsen under rubriken bedrägeri och hoppas att polisen nu ska kunna utreda vad det är som har hänt.

– Det finns i nuläget misstänkta personer namngivna, men det är en lång process från det till ett gripande, säger Bertil Eriksson, gruppchef för bedrägerigruppen i Norrköping, till Expressen.

Expressen var under tisdagen i kontakt med en person som står bakom kampanjen.

– Vi jobbade inte för Barncancerfonden utan sålde armbanden "I love Bråvalla" och hade en insamling till Barncancerfonden. Den insamlingen har slutdatum 8 juli. Hittills har det kommit in 17 830 kronor som har gått oavkortat till Barncancerfonden.

– Vi har gjort en behjärtansvärd insamling samtidigt som vi har sålt våra festivalarmband. Barncancerfonden har missat att insamlingen håller på till den 8 juli och alla bidrag måste komma med. Därför redovisas allt den 8 juli.

Personen ska även ha varit i kontakt med Ylva Andersson på Barncancerfonden

– Vi blev under eftermiddagen idag kontaktade av en person som uppger att hen har haft en insamling till oss och att pengar ska ha satts in på vårt konto idag. Något som vi kan se i våra system tidigast i morgon (onsdag).

– Nu är det polisen som får göra sitt jobb. Kommer de fram till att det inte är något i det här är det ju olyckligt för alla inblandade. Men jag ser gärna att polisen får göra sitt och så får vi se vart det tar vägen.

Bertil Eriksson, gruppchef för bedrägerigruppen i Norrköping, berättar att personen även hört av sig till honom.

– Han säger att han har samlat in pengar till Barncancerfonden och inget annat. Han skickade en skriftlig berättelse över vad som hänt till mig samt överföringen av pengarna.

GAFFA har sökt Ylva Andersson för en kommentar om pengarna har kommit in.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA