x

Här är musiken som definierar din hemstad

Här är musiken som definierar din hemstad

Kartan analyserar cirka 20 miljarder lyssningar för att visa lokala musiktrender för mer än 1000 städer runt om i världen.

Spotify har nu lanserat en interaktiv världskarta som består av en visuell guide över hur människor lyssnar på musik i olika städer runt om i världen. Kartan inkluderar mer 1 000 stadsspecifika spellistor som representerar de olika områdenas unika musikaliska preferenser. Spotify skapade kartan baserat på musiken som definierar varje geografisk plats – det vill säga låtar som frekvent spelas i specifika städer men som inte spelas lika ofta i andra.
Det betyder alltså att låtarna som spelas i en stad behöver inte vara de låtar som är populärast utan bara att de skiljer sig från andra städer.

Om man tittar närmare på Sverige så kan man, föga förvånande, se en stor skillnad mellan våra största städer. I Malmö lyssnar man gärna på låtar med lokal anknytning som till exempel MFF-hymnen, Malmö Stad, Välkommen Till Malmö, Turning Torso och Skåneresan. I Göteborg kan man också märka av de lokala anknytningarna i lyssningarna då både Joel Alme och Håkan Hellström är något som göteborgaren föredrar men även artister som Amason, Ted Gärdestad och Silvana Imam. Stockholm verkar ha ett stort intresse för hiphop då artister som Kaliffa, Abidaz N, Medina, Linda Pira, Lorentz, Ison & Fille och Näääk & Nimo tar plats på listan.

Här kan du se kartan i sin helhet om du kanske är intresserad av att se vad de lyssnar på i New York, London, Cagliari eller kanske i Trollhättan? 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA