x

Därför fastnar sommarplågorna

Därför fastnar sommarplågorna

Är du en av dem som nynnar på Saxofuckinfon, Fan Va bra, Du Swipa Höger eller någon annan sommarplåga utan att du kan hjälpa det? Då är du nog intresserad av att läsa vidare. För enligt nya studier så är det faktiskt så att vissa låtar faktiskt, bokstavligen talat, fastnar i huvudet ibland. Vissa personer har det värre än andra, och om du är en av dem, så kan du skylla på formen av din hjärna. Forskare på University of London har genomfört en studie på varför vissa personer får låtar som fastnar i huvudet mer än andra. Tester har genomförst på 44 personer genom att – vi skojar inte nu – skanna deras hjärnor.

Fenomenet har fått namnet Earworms eller "involuntary musical imagery (INMI) som det vetenskapliga namnet är. Storleken och formen på en persons hjärna är det som påverkar mottagligheten för earworms. New Scientist rapporterar att människor som lider av fenomenet oftare har tjockare vävnad i de delar av hjärnan som styr ljudperceptionen.

– Områden i hörselbarken som vi vet är aktiva när du faktiskt lyssnar på musik verkar vara fysiskt annorlunda hos personer som upplever musik som inte ens finns där, säger forskaren Lauren Stewart.

Som en del av studien försökte Stewarts team ge försökspersoner earworms genom att spela upp soundtracken till filmer som Pretty Woman och James Bond, för att sedan ge dem en uppgift efteråt. De fick reda på att personer som inte fick musiken att fastna i huvudet lika ofta var personer som hade mycket att göra samtidigt, medan personer som bara satt ned och lyssnade drabbades mycket mer av earworms. Det stärkte även idén om att personer som har mer öppna sinnen oftare drabbas av earworms.

En hypotes som det talats om en del är att personer som upplevt intensiva earworms i samband med nära döden-upplevelser, upplever det för att det är en biologisk roll som hjälper oss att hålla oss i liv i farliga situationer.

– Earworms kan ha en homeostatisk roll i att inte tillåta oss att glida allt för långt bort från medvetandet under en farlig situation, utan håller oss kvar i en optimal zon av vakenhet, säger Lauren Stewart.

Studien har dock inte visat varför det är just vissa låtar, som sommarplågor, som oftare fastnar i våra huvuden. Det har inte heller kommit fram något rekommenderad metod för hur man ska få bort en oönskad earworm. 

Så har du Saxofuckinfon på hjärnan får du nog stå ut till dess att det är över. Alternativt njuta av din alldeles egna earworm, den kan ju komma väl till pass om du råkar ut för en nära-döden-upplevelse.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA