x

''Bakom den fluffiga idyllen döljer sig något jävligt mörkt''

''Bakom den fluffiga idyllen döljer sig något jävligt mörkt''

GAFFAs Daniel Horn skrev tidigare i år såhär om Tentakel och låten Doppelganger:

"Med hjälp av Fontän-medlemmen Jesper Jarold har Pontus Torstensson på Doppelganger skapat musik som flimrar förbi, fram och tillbaka och spricker upp. Det är svårt att förklara med ord när hjärnan hela tiden slår av. Pontus kallar det kosmisk elektronisk krautdisco och det är ju givetvis en perfekt sammanfattning. Ge det bara lite tid, snälla."

Nu är det Tentakels tur att lista sina fem favoritomslag i GAFFAs artikelserie COVER ME. Här är albumomslagen och Tentakels ord.

Twin Peaks (soundtracket):

"Omslaget sätter stämningen direkt. Jag gillar kontrasten mellan den vackra men solitära miljön och den neongröna texten. Bakom den fluffiga idyllen döljer sig något jävligt mörkt. Älskar musiken i serien också."

Primal Scream – Vanishing Point

"Skönt inspirerande omslag. Jag blev liksom sugen på att höra musiken direkt när jag såg omslaget. Musiken är en eklektisk blandning av dub, rock, dansmusik och frijazz. Inspirerad av en grym film med samma namn.  Ett alternativt soundtrack till filmen säger de själva. Det är mycket paranoia och hög hastighet. Psykedelsikt är ett utttjatat ord men är svårt att undvika."

 

Public Enemy – Fear Of A Black Planet

"Episkt omslag. Jag lyssnade konstant på den här skivan när jag var mellan elva och 15 år. Fortfarande en riktigt mäktig skiva tycker jag. Det var hiphop på fullaste allvar, med grymma texter också."

Kiss – Creatures Of the Night 

"Också en skiva jag lyssnade mycket på när jag var liten. Kommer ihåg att jag tyckte trummorna lät så sjukt stora och mäktiga. Speciellt trumljudet på I Love It Loud gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. De såg extremt coola ut också tyckte jag. Jag fattade aldrig inte riktigt om de var riktiga människor eller några från en annan planet." 

Can – Tago Mago 

"Omslaget sammanfattar musiken. Det här var innan krautrock blev en genre. En musikstil som jag själv har upptäckt på senare år. De improviserade mycket och exprimenterade fram olika grejer. Sångaren var tydligen gatumusiker från början som de lockade in på ett gig."  

 

Och omslaget som pryder artikeln tänker ni? Det tillhör Tentakels självbetitlade album och det kan man lyssna på här nedan:

  

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA