x

Prince: skivkontrakt är slaveri

Prince: skivkontrakt är slaveri

Den 7 september släpper Prince sitt album HitNRun på den digitala streaming-tjänsten Tidal. Vid en presskonferens i sitt Paisley Park Studios i Minneapolis motiverade han sitt val att släppa albumet via en streamingtjänst i stället för ett skivbolag.

– Skivkontrakt är lika med – jag kommer att använda ordet – slaveri. Jag skulle vilja uppmuntra alla unga artister att inte skriva under ett skivkontrakt, sade han enligt NPR.

Han menade att att streaming-tjänster som Tidal ger artisterna mer kontroll och inte minst ger en bättre överblick vad gäller var intänkterna kommer ifrån.

Det bör nämnas att det inte är första gången Prince beskriver skivkontrakt som slaveri. Redan på 90-talet kunde man se artisten med ordet "slav" skrivet i ansiktet som ett svar på en tvist med Warner Bros. Det var även i samband med denna tvist som Prince under en period bytte namn till The Artist Formerly Know As Prince och Love Symbol.

Trots Princes attityd till skivbolag skrev han under ett nytt kontrakt med Warner Bros. bara förra året i samband med släppet av albumet Art Official Age.

Prince sade också att han förväntar sig att släppa albumet HitNRun i fysisk form vid något tillfälle.

Lyssna på senaste singeln Hardrocklover.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA