x

Vit makt-band till Sverige – delar scen med Nifelheim

Vit makt-band till Sverige – delar scen med Nifelheim

LÄS OCKSÅ: Nynazistisk spelning ställs in – Nifelheim tar avstånd

Ett nationalsocialistiskt ryskt band har bokats till en spelning i Sverige. Det går under namnet Korrozia Metalla och kommer att uppträda tillsammans med den svenska gruppen Nifelheim (bilden). De båda banden verkar inom genren black metal. Evenemanget sker den 17 oktober på hemlig ort.

– Den är hemlig på grund av sitt kontroversiella inslag. Korrozia Metalla är ju ändå lite kontroversiella, säger Marko, en av arrangörerna bakom bokningen, till GAFFA.

Arrangören säger att de bokat bandet på grund av att det är en bra metal-grupp, och att många velat se bandet sedan början av 2000-talet. En anonym källa med god insyn i black metal-scenen säger däremot till GAFFA att det inte finns någon större publik för det ryska bandet i Sverige.

– Svenska Nifelheim är ju mycket, mycket kändare för en bred publik. Korrozia Metalla är en liten obskyr bokning för en liten skara fans. Det finns ingen stor publik för nazi-band, säger källan.

Arrangören Markos syn på Korrozia Metalla är att de började göra nationalsocialistisk parodi efter Sovjets fall, för att visa att nu kan de göra lite som de vill. Han är tveksam till att medlemmarna skulle vara nazister.

– Jag har aldrig läst någonstans att de skulle vara nationalsocialister. Jag får kolla med dem när de kommer. Beslut tar vi då i såna fall. Jag har jävligt svårt för att se att de skulle stå för det över huvud taget.

I somras medverkade Korrozia Metalla på en spelning i Finland med flera andra nationalsocialistiska band. Spelningen fick mycket kritik i media, och detta ledde till att bandet fick restriktioner om att inte spela låtar som understödde rasism, fascism eller främlingsfientlighet. Korrozia Metalla höll sig dock inte till restriktionerna, och vittnen uppger att publiken gjort rungande nazihälsningar, skrev Ny Tid och Svenska Yle då om spelningen.

Arrangören i Sverige säger att de kommer att sätta upp planscher i lokalen för att förhindra att samma sak kommer hända här.

– Om du anordnar en spelning där du måste sätta upp planscher om att du inte får göra nazisthälsningar, så säger det ganska mycket om vad det är för typ av publik, och vad det är för typ av band, säger vår anonyma källa och fortsätter:

– Det handlar inte om satir på något sätt.

Vi har försökt nå Nifelheim för en kommentar till sin medverkan på spelningen, utan resultat.

LÄS OCKSÅ: Nynazistisk spelning ställs in – Nifelheim tar avstånd

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA