x

Efter helvetet – nu kräver fansen Keshas frihet

Efter helvetet – nu kräver fansen Keshas frihet

Musikbranschen kan vara både god och vacker, men ibland är den bara ett satans gytter av vidrigheter. 

Artisten Kesha har på det allra värsta av vis fått erfara den kommersiella musikens baksida. För ni kanske undrar var hon har varit de senaste, tja, tre-fyra åren? Inte överdrivet mycket har ju hörts från Tik Tok-sångerskan. 

Det något förenklade svaret lyder: Kesha är fångad i en kontraktsfälla som har utvecklat sig till något regelrätt hemskt. 

Allt har sin grund i att Kesha Rose Sebert vid sitt genombrott skrev på ett bindande kontrakt med producenten Dr Luke, vilket innebar att de båda skulle göra minst åtta skivor ihop. 

När Kesha under de senaste åren (typ) varit borta från rampljuset har detta från skivbolag och PR tidigare förklarats i termer av "skrivkramp" och "turbulens". Det har sagts att sångerskan inte riktigt fick de kreativa korten att stämma, av olika anledningar. Olika anledningar som egentligen kan skrivas om till "veritabelt as till producent".

Folk i hennes omgivning började ana onåd på riktigt när Kesha i januari 2014 lades in på rehabiliteringscenter för ätstörningar. Då hävdade Keshas mamma att Dr Luke bland annat ska ha kallat artisten för "ett jävla kylskåp". 

I oktober förra året, när Kesha slutligen lämnade in en stämningsansökan för att bli fri från sitt skivkontrakt, rasslade resten in. Här kommer sångerskan med en rad anklagelser mot producenten. Hon skriver bland annat att han drogat och våldtagit henne när hon var 18 – och att Luke sedan aldrig slutade. Dr Luke själv avfärdar anklagelserna som strunt. Händelseförloppet och hela tidslinjen går att läsa vidare om här. De senaste dagarna har frågan återaktualiserats i och med att situationen inte verkar gå att lösa för Kesha. Hon har fastnat mellan två lagstadgade stolar. 

Som respons på det här har nu Keshas fans startat hashtagen #freedomforkesha på twitter, vilken har trendat de senaste dagarna och innebär vad den säger: låt Kesha gå från sitt skivkontrakt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA