x

Läs punkarens virala attack mot skivbranschen

Läs punkarens virala attack mot skivbranschen

Det kan aldrig bli för mycket punk. Den lilla människans kamp mot det väldiga, vrånga systemet. Klassisk berättelse. Johan Johansson från KSMB har de senaste dagarna varit föremål för diskussion i och med turerna kring hans tvist med skivbolaget MNW. (Musiknätet Waxholms) En diskussion som framför allt Johansson själv har anfört. 

Igår tog den mångbegåvade punkaren allt ett steg längre. Då publicerade Johan Johansson ett långt Facebook-brev i vilket han med patos och geist angriper både branschen, Spotify och hela det kapitalistiska systemet. Och som det sedan tagit spinn – med över 1117 delningar i skrivande stund. Du kan läsa brevet nedan:  

"ÖPPET BREV TILL ALLA MUSIKKONSUMENTER.

SPRID OCH DELA GÄRNA!

Nu har skivbolaget MNW plockat ner nästan hela min gamla backkatalog med KSMB, Strindbergs och John Lenin från Spotify och annan streamad media.

Tråkigt för alla som betalar för dylika tjänster, vilket jag beklagar.
Se det som en ofrivillig strejk som jag hoppas sprider sig.

Anledningen är att riskkapitalbolaget Gabrielsson Invest, som köpt skivbolaget MNW, vägrar sluta anständiga avtal med sina artister.
Detta trots att de fällts för upphovsrättsbrott i domstol.

Det mest tragiska är är att tiotusentals artister över hela världen utnyttjas på samma sätt, med skivbolag som vägrar göra anständiga avtal på gammal musik.
En del kollegor vågar inte konfrontera skivbolagen och andra har gett upp. Så ser sanningen ut.

För några år sedan anklagade skivbolagen en hel befolkning för att stjäla musik via Piratebay etc. 
I och med Spotify m fl fick skivbolagen betalt och det blev tyst.
Alla var nöjda. Det var i alla fall bilden som de större skivbolagen, och media, ville sprida.

Det ni med Spotifyabonnemang bör veta är att samma skivbolag som anklagat er för stöld nu vägrar ersätta sina artister och behåller i princip alla pengar för sig själva, MNW gör det, och de är definitivt inte ensamma.

Tisdagen 22 september föll domen som gav oss artister rätt. Man slog fast att MNW:s agerande är olagligt.
Men bolaget har överklagat domen, och anser sig således tycka sig ha rätt att fortsätta utnyttja artister utan att ha några avtal med dem.

Hittills har det sett ut så här när det gäller pengarna MNW fått från Spotify:

För varje tusenlapp riskkapitalbolaget som äger MNW kammat in har jag som artist fått 18 kronor, som det ska dras sociala avgifter och skatt på.
MNW har inga som helst kostnader man behöver ta hänsyn till.
Låter det som en rimlig fördelning?

Jag spelar absolut inte musik för pengarnas skull, det gör ingen vettig människa. Men alla ni som betalar för ett Spotify-abonnemang vill nog heller inte att det ska gå till ett riskkapitalbolag som vägrar göra anständiga avtal med sina artister.
Inte sant?

Så:
Skriv gärna till MNW:s facebooksida 
https://www.facebook.com/mnwmusic 
och fråga varför musiken försvunnit, varför de förnekar sina artister anständiga avtal och varför de inte respekterar ett fullt logiskt domslut.

Jag vill även uppmana alla artistkollegor att kräva fram eventuella gamla avtal från sina bolag. Det kommer garanterat inte stå någonting om streaming i dem.

Vi musiker har stor hjälp i detta av Musikerförbundet (Musicians' Union) Sweden. Det är bara tillsammans som vi kan göra något år detta, så gå med i facket!

Så kort sagt; Nu får det jävlar i mig vara nog med hur skivbolagen utnyttjar artister som gjort musik med själ och hjärta, för alla att lyssna på.

Sprid gärna detta.

Tack / Johan Johansson"

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA