x

Här är septembers bästa och sämsta händelser

Här är septembers bästa och sämsta händelser

Dags att sammanfatta vad som egentligen hände under september. Vi börjar med det goda.

+ Indiehjältar återförenas

Eskilstuna-bandet Yvonne, mest kända för hitten Drifter som var med i soundtracket till Fucking Åmål, återförenas. Det är när spelstället Stora Blå i hemstaden firar 15 år som gänget med Henric de la Cour i spetsen åter målar på kajalen.

+ Svensk metalstjärna går till Norge

På fyllan slog Jocke Brodén, frontfigur i Sabaton, vad med sina bandkamrater. Han förlorade och straffet var att han skulle gå till bandets nästa spelning. Tyvärr var det hela 55 mil mellan hemmet i Falun och gigget i Trondheim, så det tog nog ett tag.

+ The show went on – trots värkar

Timmar innan gigget fick gravida Xenia Kriisin värkar och hon tvingades till vila av läkarna. Det innebar att när Xenia Kriisin Trio gick upp på scen fanns alla på plats, utom huvudpersonen själv. Hon låg två våningar upp men showen fortsatte.

+ Ellie Goulding till Sverige

I somras gästade storstjärnan Way Out West och snart kommer nya plattan Delirium som hon tagit hjälp av svenskarna Laleh, Klas Åhlund och Max Martin  att skriva. Givetvis kommer hon också hit för en spelning, närmare bestämt i Globen tredje mars.

+ Jens Lekman skriver om dig

Göteborgssonen Jens Lekmans alster är lika mycket låtar som berättelser från hans liv. I samarbete med GIBCA kommer nu andra få chansen att få sina historier sjungna av honom. Via intervjuer kommer låtskrivaren få ta del av andras öden och sedan skapa musik av dem.

Och till månadens mindre bra händelser ...

– U2 ställdes in efter pistolincident

Den tredje spelningen på svensk mark för U2 fick ett abrupt slut redan innan den börjat. Innan alla ens var på plats i Globen började lokalen utrymmas. Från början pratades det om tekniska problem, men det ska i själva verket ha rört sig om en beväpnad besökare. En som dessutom var polis.

– Ny gratis streamingtjänst

Visst låter det toppen att få tillgång till all världens musik alldeles gratis men tänker man efter lite till så inser man att det lär finnas en baksida: ingen får betalt. Det är i alla fall precis vad tjänsten Aurous tänkt sig att erbjuda, och vi ger tummen ner.

– Broder Daniel-boken försenad

Ni har hört det förut när det kommer till BD-frontaren Henrik Berggrens soloskiva. Att den är försenad, det vill säga. Nu gäller det även boken om gruppen som var tänkt att visas upp på Bokmässan i Göteborg i slutet på september. Något nytt datum för release finns inte.

– Robyn ställer in spelningar

Efter den bejublade första framträdandet på Popaganda under sensommaren var det tänkt att Robyn och hennes La Bagatelle Magique skulle ta sig över Atlanten för en liten turné. Nu ställs dock alla datum in. Det var helt enkelt för jobbigt för Robyn att framföra låtarna hon skrivit med den avlidne Christian Falk.

– Legendarisk punkbasist död

Bryn Merrick är död, han blev 56 år gammal och avled i sviterna efter den cancersjukdom han varit sjuk i ett tag. Under 80-talet var Merrick basist i det, för
punkscenen, mycket betydelsefulla bandet The Damned. Pärlan under Merricks tid i bandet är albumet Phantasmagoria.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA